Ентитети су државе – Република Српска има међународни суверенитет

09.08.2023.

Кад већ покушава да се држи Устава, бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић би требало да прочита да поред БиХ и Република Српска има међународни суверенитет, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Истакао је да по Уставу БиХ ентитети имају право на специјалне и паралелне везе са сусједним државама, па Република Српска има такав споразум с Републиком Србијом, а може их имати и са другим сусједним државама.

– Устав БиХ предвиђа да ентитети могу склопити споразуме са другим државама и међународним организацијама уз сагласност Парламентарне скупштине, а може се регулисати да таква сагласност није ни потребна – навео је Додик на Твитеру.

Нагласио је да међународни суверенитет Републике Српске потврђује и чињеница да Република Српска већ 15 година шаље своје извјештаје Савјету безбједности Уједињених нација, што, као је навео, није могло да спријечи ни политичко Сарајево.

– Напротив, то право Републике Српске потврдио је и Уставни суд БиХ.  Ентитети имају скоро сав унутрашњи суверенитет, док БиХ по Уставу БиХ има ограничен унутрашњи суверенитет – таксативно набројаних 10 надлежности, углавном неколико политика, уз одређен међународни суверенитет. Да поновимо – ентитети су државе, а БиХ је као заједница два ентитета тек “држава колико-толико” – закључио је Додик.

Подсјећамо, Бећировић је рекао да је суверенитет БиХ јасно и прецизно утврђен Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

Подијели: