Хоћемо Уставом предвиђену БиХ, противуставну нећемо

02.02.2024.

У посљедњих неколико година гледамо праву инвазију америчких представника у БиХ, који нам покушавају објаснити како треба да живимо и функционишемо, јер, ето, они то знају боље од нас, прокоментарисао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– На свим састанцима у пуном капацитету позиције на којој сам се налазио, увијек сам представљао и бранио интерес српског народа, али и настојао да изнесем став Републике Српске да жели да очува дејтонску БиХ, која је једина прихватљива за нас. Годинама слушамо исте оптужбе, које су бесмислене и немају никакву сврху осим да се бошњачкој страни обезбиједи боља позиција и доминација над друга два конститутивна народа – наводи Додик.

Он додаје да је Република Српска увијек за дијалог са свим странама, али и да нисмо, ни наивни, ни луди да не видимо шта стоји иза оптужби на рачун Српске.

– Кад год су Американци ту, испостави се да се нешто битно за њих дешава. Сад треба да вјерујемо да је њима већи проблем Српска, него амерички гас који желе у Федерацији. Сврху своје посјете најавили су већ раније и то писмом министру спољних послова, а сада сви треба да се претварамо да нисмо прочитали садржај тог писма и да ће та добра Америка доћи и научити нас заједништву и јединству. Да слушамо исте приче о очувању територијалног интегритета и суверенитета од оних који сувереност БиХ угрожавају својим свакодневним нападима на Дејтонски споразум – напомиње Додик.

Додик истиче да не постоји никаква сецесионистичка реторика.

– Ми желимо да очувамо Дејтон, а они из чијег пера је изашао га руше. Не постоји никаква сецесионистичка реторика иако се свим силама настоји одржати та лаж. Република Српска се одлучно бори да очува Дејтонски споразум и то је једина истина. Поново кажемо – хоћемо Уставом предвиђену БиХ, вануставну, противуставну нећемо – закључује Додик.

Подијели: