Хуртић предложен као дио компромиса

11.01.2023.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је актуелни министар трговине и туризма Републике Српске Севлид Хуртић предложен за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара као дио компромиса да би се ријешио проблем конституисања власти на нивоу БиХ.

“Жао ми је због Дениса Шулића, спекулативна прича у Федерацији БиХ довела је до неодрживе атмосфере. Нашим партнерима смо рекли да смо спремни да уважимо њихове проблеме”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да се јутрос чуо са лидерима “шесторке” и договорено је да СНСД предложи кандидата за мјесто министра за људска права и избјеглице.

“Хуртић је актуелни министар трговине и туризма Српске и он ће као кандидат са простора Републике Српске доћи на то мјесто. О томе постоји и сагласност партнера, а о томе је обавијештена и (новоименована предсједавајућа Савјета министара) Борјана Кришто и нема ниједног разлога да се с тим чека”, појаснио је Додик.

Он је навео да су партнери из Федерације предложили да на то мјесто дође неко из реда “осталих”, али Закон о Савјету министара каже да у Савјету мора да буде једнак број Бошњака, Срба и Хрвата.

“То је значило да имају само два Бошњака. Због тога је било неопходно да из Републике Српске дође Бошњак и да се паритет врати на позицију три-три-три и један остали”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то ће бити ријешено данас јер је дио компромиса и разумијевања СНСД-а да је то неопходно.

“Нисмо жељели да ‘затежемо’, јер нам је важно да је то приједлог из Републике Српске и да је он тамо у тој улози као представник политичке партије, али са простора Републике Српске”, истакао је Додик.

Савез независних социјалдемократа је данас упутио нови приједлог кандидата за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара – Севлида Хуртића.

Подијели: