Исламска вјерска заједница се до неподношљивости петља у политички систем БиХ

07.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је говор хоџе из Бихаћа Мухамера Штулановића класични говор мржње, да Српска није извршила геноцид нити је геноцидна творевина, те да се Исламска вјерска заједница до неподношљивости петља у изборни и политички систем БиХ.

“Увијек је проблем код оних који мрзе и изјављују такве глупости. Република Српска није извршила геноцид нити је геноцидна творевина”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је недопустива таква мржња у којој желе да прикажу један народ геноцидним.

Додик је навео да Исламска вјерска заједница тражи посебан статус за себе иако нису привилеговани и имају исти статус као остале вјерске заједнице у БиХ.

“Мислим да Исламска вјерска заједница не може показати ниједан примјер негативног односа Републике Српске према њима и чуди чињеница да постоје овакви екстреми који гаје говор мржње према Србима, Српској и Српској православној цркви”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић правдао имама из Козарца умјесто да је предузео мјере које би се односиле на њега.

“У сваком случају мислим да је вријеме да се с овим стане и да буде отворена једна врста дијалога вјерских заједница, односно Исламске вјерске заједнице и Републике Српске и спреман сам да разговарам са њиховим људима. Мислим да имамо добар однос са муфтијом у Бањалуци”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су ова два имама апсолутни екстремисти и не доприносе толеранцији, стабилности и сигурности, те су у том погледу стабилности преузели ризик и да би Кавазовић требало да предузиме мјере против таквих имама.

Према његовим ријечима, све то говори колико је БиХ различита и да ће у структури муслиманског народа увијек постојати они који ће негирати Републику Српску и права других иако Српска не негира дејтонску БиХ.

Штулановића је недавно Републику Српску назвао “геноцидном творевином која се окотила 9. јануара” и окупљенима у џамији поручио да треба да предузму све што је у њиховој моћи.

Имам Амир Махић из Козарца недавно је током вјерске службе Светог Саву назвао зачетником “фашизма”, а Српску православну цркву “сектом”. Њему је подршку дао поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

Подијели: