Историчари ће тек писати о великој српској побједи

23.06.2024.

Многи историчари ће тек писати о великој српској побједи, односно пробоју коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 бораца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Писаће многи о овој побједи, да ова војна операција није овако осмишљена, питање је како би данас изгледала Република Српска – наводи Додик.

Република Српска није инат, додаје Додик, те наглашава да је Српска православна црква сачувала идентитет српског народа.

– Српска произлази из слободе српског народа. Српска је од 1992. године до сада преживјела један веома тежак и изазован период – рекао је Додик у обраћању на Дугој Њиви, гдје се данас обиљежавају 32 година од пробоја коридора.

Додик је додао да савремени свијет чини све да уништи идентитет, те додао да је српски народ увијек стао пред непријатеља часно.

Нагласио је да се нада да ће се на оваквом обиљежавању, из године у годину, окупљати све више људи, јер је пробој коридора побједа од суштинског значаја.

– Ово је историјска побједа, ова борба је била дио координације наше војске, која је успјешно завршена – напоменуо је Додик.

– Кад год је угрожена слобода, Срби су стали да бране ту слободу. Да је постојала Република Српска, не би било наших страдања. Ово је историјска побједа, ова борба је била дио координације наше војске, која је успјешно завршена – напоменуо је Додик.

Додик је додао да Српске не шири ратне заставе, него заставе мира.

– Републику Српску прослављамо како ми хоћемо, а не како нам неко каже. Српски народ хоће оно што је стекао и онако како пише у Дејтонском споразуму, ако није тако, не треба нам БиХ – нагласио је Додик.

Додик је позвао присутне да пажљиво прочитају Декларацију са Свесрпског сабора којом су обухваћени српски интереси.

Он је рекао да српски народ са овог простора мора да зна да предсједик Србије Александар Вучић разумије ситуацију и положај српског народа и зато га не воле у Сарајеву.

“Бранићу интересе Српске, немам право да се повучем”

Предсједник Републике Српске поручио је данас да ће истрајати у одбрани интереса Српске и да нема право да се повуче с обзиром на жртве које су пале за ову републику.

“У изазовном смо тренутку, свијет је у нереду, не зна се како ће се завршити, рачуна се да су кључни амерички избори”, рекао је Додик.

Додик је указао како се чине напори да се уруши Република Српска, али да Срби хоће Српску каква пише у Дејтонском споразуму, а уколико није таква, онда неће ни ту БиХ.

“Како је могуће да ниједан српски лидер не може да избјегне кажњавање”, упитао је Додик и истакао да су и садашњи званичници под неким санкцијама.

Он је навео да кажу да то није казна, већ покушај да се промијени понашања, али да то може код муслимана, а не код Срба.

Додик је упитао како промијенити понашање с обзиром на жртве које су дате за Републику Српску.

Он је истакао да нема право да се повуче, па макар ту био и амерички амбасадор.

Додик је позвао присутне да пажљиво прочитају Декларацију са Свесрпског сабора којом су обухваћени српски интереси.

Он је рекао да српски народ са овог простора мора да зна да предсједик Србије Александар Вучић разумије ситуацију и положај српског народа и зато га не воле у Сарајеву.

Додик је нагласио да је важно да српски народ живи слободу, и да није све тако да не ваља како неки причају, те напоменуо да се данас много боље живи.

“Лажу да нема посла у Републици Српској, али се мора радити и борити”, рекао је Додик.

Он је истакао да ће у септембру бити завршен ауто-пут од Раче до Бијељине, као и да ће бити изграђен ауто-пут до Модриче.

Нагласио је и да Република Српска никада није имала више пријатеља, што се показало и при усвајању резолуције о Сребреници наводећи да 109 земаља није било за то уз велике напоре које је уложила Њемачка.

“Република Српска има разлог да буде оптимистична, лажу да је у банкроту”, рекао је Додик и додао да помажу Србија и пријатељи.

Према његовим ријечима, једини проблем који има са Западом је што сматрају да Српске треба да буде неуспјешна, а у ствари је успјешна.

Нагласио је да је значајно да људи који су погинули у пробоју коридора нису живот дали узалуд.

Чему договор у БиХ кад страни фактор одлучује шта може, а шта не

Предсједник Републике Српске изјавио је да нема договора између народа у БиХ, јер чак и кад се успије постићи било какав договор, страни фактор се појави као врховни судија и каже шта може, а шта не.

“Онда се поставља питање зашто се договарамо. Кад узмете посљедње иступе западних амбасадора, дјелује као да (амбасадор САД у БиХ Мајкл) Марфи управља БиХ. Он је дао анализу стања и рекао да БиХ иде у погрешном правцу. Ми то стално говоримо, али он је изабрао тај правац, нисам ја”, рекао је Додик новинарима на Дугој Њиви.

Додик је истакао да Срби “не смију” да имају никакав интерес, па ни да бране Уставом стечену позицију Републике Српске.

“То је њихова позиција и онда (Марфи) ту лаже, петља о демократији, а све што је рекао је антидемократија. Сад он мисли да овђе нема никога ко би могао да узврати. Кад му узвратите уводи се инструмент санкција, али живи смо, идемо даље”, истакао је Додик.

Додик је рекао да је у животу, као и у политици, неко јак онолико колико га воле људи који га бирају.

“Како може неко да воли Америку”, упитао је Додик.

Подијели: