Извјесни пројекти о размјени енергетски расположивих капацитета Српске и Мађарске

25.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су са Мађарском у току разговори о заједничким пројектима у вези са енергетском заједницом.

Додик је рекао да је мађарски премијер Виктор Орбан на недавном састанку изнио прихватљиву идеју да се оформи једна енергетска заједница у коју би, за почетак, биле укључене Мађарска, Србија и Република Српска.

– Могли би се заједнички договарати како би једни другима могли помагати – појаснио је Додик на Јахорини, одговарајући на новинарско питање које се односило на извоз вишка електричне енергије из Републике Српске у Мађарску, за коју би Српска заузврат добијала нафту и нафтне деривате.

Додик је истакао да Република Српска има могућност да гарди нове енергетске објекте, да има вишка електричне енергије, те да би сигурно са партнерима, попут Србије и Мађарске могла да склапа договоре који не би штетили никоме.

– Разговори на ту тему се воде, они још нису финализовани, али постоје одређене контуре тог договора. Када дођемо до коначних рјешења ми ћемо о томе обавијестити јавност – каже Додик.

Подијели: