Када Марфи чува Дејтонски споразум пропаст је загарантована

12.06.2024.

Када Мајкл Марфи чува Дејтонски споразум, исто је као када коза чува купус – пропаст је загарантована, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свом Икс налогу.

Додик је поручио Марфију да само тако настави и да је на добром путу да уништи и оно мало што је остало од БиХ.

– И као што је извјесно да послије ноћи долази јутро, постало је извјесно да Марфи неће пропустити прилику да се обрука.

Једном приликом ми је један колега Мајкла Марфија рекао како он сједне са три човјека на ручак и некако постигне да га након тога сва тројица мрзе. Да ли је одсуство љубави или пажње, не знам, пуна је Америка људи који му могу помоћи, али му то не даје за право да поново забада нос тамо гдје му није мјесто – нагласио је Додик.

Додик је навео да “саопштење Мајкла Марфија поводом Свесрпског сабора и њихових тврдњи да Република Српска није држава и да моји ставови представљају напад на Дејтонски споразум, показује дубоко неразумијевање стварности и воље народа Републике Српске”.

– Амбасада САД би требало да буде свјесна да је Република Српска ентитет с уставним правима, а свака инсинуација која доводи у питање њен легитимитет је неприхватљива и увредљива за наш народ. Мајкл Марфи је ваљда ту да направи добре односе Американаца и Срба, између осталог, али он изузев непријатељства према нама не показује ништа друго – рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је “Република Српска потврђена на основу међународног споразума – Дејтонског мировног споразума, и ми се стриктно придржавамо његових одредаба”.

– Наши напори кроз Свесрпски сабор имају за циљ очување права и аутономије Републике Српске, а не дестабилизацију БиХ, како то неки злонамјерно интерпретирају. И да, ма колико то некоме сметало, Република Србија је гарант тог Дејтонског споразума на основу одлука органа Републике Српске из 1995. године. Што се тиче америчке критике да Свесрпски сабор представља напад на Дејтонски споразум, морам да подсјетим да су бројни високи представници и међународне структуре својим дјеловањем много пута прекршили тај исти споразум – навео је Додик.

Додик је нагласио да је “неприхватљиво да странци поништавају одлуке легалних институција Републике Српске и БиХ”.

– Дејтонски мировни споразум Срби бране, а на њега насрћу разни Марфији и Шмитови. На сву срећу, народи Европе, а вјероватно и грађани САД, на путу су да на демократски начин отпусте Марфије и геополитичке штеточине и усијане главе које су свијет довеле на руб конфликта. Не брини, Мајки, ја разумијем шта ти радиш и да сада желиш да изазовеш кризу гдје је нема. За то ти служе твоји послушници међу Бошњацима – поручио је Додик.

Додик је навео да “нама уопште не би сметало да се Бошњаци окупе и организују свој догађај”.

– Немој само ти да им помажеш. Ако желе да причају о култури и сарадњи са другима, као што смо ми, добродошли су да то учине у сваком српском граду. Ти ниси. Гоодбyе – закључио је Додик.

Подијели: