Кнежевић више не би требало да иде у Уставни суд БиХ

28.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да није сагласан са судијом Златком Кнежевићем да се Република Српска може одбранити у Уставном суду БиХ ако су тамо присутне судије, те му сугерисао да више не присуствује сједницама овог суда.

Додик је позвао Кнеежвића да му наведе бар један примјер гдје је у Уставном суду БиХ успио да одбрани Републику Српску и њено право.

“Па ево, присутан је он, па шта смо то одбранили? Је ли нешто одбрањено од свега тога? Је ли одбрањена било која њихова апелација која је ишла против Републике Српске?”, упитао је Додик.

Он је позвао Кнежевића и да укаже има ли иједан примјер који може показати на који је начин он био уважен, јер је и сам рекао да није и да је потпуно разочаран у колеге које су тамо судије.

“Мислим да он не би требало да иде више у Уставни суд БиХ и да треба да настави са својим одсуством и да се доведе у ситуацију како је сам и креирао, да до краја године оде у пензију, а до тада да не присуствује сједницама Уставног суда БиХ”, рекао је Додик.

Он је истакао да је то нешто што би било одговорно према Републици Српској, а све друго би била камуфлажа међусобних односа.

“Дубоко се не слажем да двојица судија могу да одбране у оваквој процедури било коју уставну позицију Републике Српске. Као правника га питам да ли је исправна одлука Уставног суда када је рекао да постоји уставни основ за Суд и Тужилаштво, за било шта што је урадио за конститутивност народа или на који начин је објављена одлука о конститутивности, питање имовине?”, упитао је Додик.

Подијели: