Kурти тражи алиби за неиспуњавање међународних обавеза

01.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се потписом на Бриселски споразум Приштина обавезала да ће формирати заједницу српских општина, што Аљбин Kурти упорно одбија, и што нема накакве везе с Републиком Српском нити Србијом.

“Плашећи свијет Републиком Српском која је уставна категорија, Kурти само тражи алиби за неиспуњавање својих међународних обавеза чиме продубљује кризу и одгађа рјешење. Република Српска има своју власт коју добија на демократским изборима и њена политика није навођена са стране, па ни из Београда како сугерише Kурти”, истакао је Додик Срни упитан да прокоментарише изјаву Kуртија да због, како је рекао, “горког искуства” из БиХ неће допустити гормирање заједнице српских општина на Kосмету, јер не жели да Србија “копира модел” Републике Српске.

Додик је рекао да је Kуртијево оптерећење Београдом и упорно тражење кривице у Београду потпуно разумљиво ако се зна да је своју лажну државу украо од Србије и сада би да по региону виче “држте лопова”.

“Републику Српску стотинама година насељавају Срби у највећем броју, баш као што су насељавали и Kосово и Метохију док неко није одлучио да се поигра срцем српске државности насељавајући Албанце у јужну српску покрајину. Насилним отцјепљењем од матице, мимо свих међународних правила, простим гласањем у скупштини, Kуртијева лажна држава прогласила је независност коју ни до данас није признао највећи број држава свијета, међу којима је и БиХ и док је Републике Српске та одлука се неће мијењати”, поручио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да Република Српска испуњава своје међународне обавезе, залаже се за мир како у БиХ тако и у региону и ни на који начин се не може довести у везу с Kуртијевом лажном државом.

Подијели: