Лажни празник БиХ – антифашизам по сарајевском моделу

25.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да 25. новембар није тзв. “Дан државности БиХ”, чак ни својом симболиком он то не би могао бити и да су сви у БиХ, а нису, пристали да се тај датум обиљежава као такав

– Ако нема АВНОЈ-а, а нема, онда нема ни ЗАВНОБиХ-а на који се политичко Сарајево годинама позива – поручио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је српски народ у антифашистичкој борби поднио највеће жртве и ту чињеницу не треба доказивати, али изгледа да је некима стало да доказују антифашистичку прошлост свог народа која је и те како била, и јесте упитна.

– Неподношљиво је да потомци оних који су били припадници ханџар дивизије, попут Бакира Изетбеговића, хрватско цвијеће како су их звали, данас говоре о ЗАВНОБиХ-у и антифашистичкој прошлости свог народа, а ја, чија су оба дједа била у партизaнском покрету, као ето не његујем антифашистичке вриједности. И не само ја, него хиљаде српских породица које су потомци жртава фашизма – нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је то антифашизам по сарајевском моделу у којем Република Српска не може и неће учествовати.

– Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић синоћ говори о обнови босанске државности, а ја га питам кад је она постојала да би се обнављала и да ли је ЗАВНОБиХ био изолован догађај од АВНОЈ-а којим је настала држава која је деведесетих година прошлог вијека нестала – истакао је Додик.

у изјави за Срну нагласио да је српски народ поносан на своју анитфашистичку прошлост, на жртве које су уткане у ону државу у којој смо живјели до 90-их година и грађанског рата у коме се она распала.

– Сада се позивати на само један сегмент стварања те државе које нема је и лицермјерно и показује како наши сусједи гледају на прошлост, како недавну, тако и ту из Другог свјетског рата. Сви који су 25. новембар честитали као тзв “Дан државности” или се придружили пријему који традиционално организују само политичари у ФБиХ требало би да знају да присуствују лажном празнику БиХ о којем на искривљен начин за своје потребе говоре политички прваци муслиманског народа – констатовао је предсједник Републике Српске.

Подијели: