На Свесрпском сабору биће представљена декларација коју ће усвојити скупштине Српске и Србије

30.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на предстојећем Свесрпском сабору бити представљена и декларација, којом ће се изразити тренутна ситуација, а коју ће послије усвојити скупштине Србије и Републике Српске.

– Сва политика Запада ишла је ка томе да разбије српско јединство. Они су нама у БиХ убацили префикс “босански Срби”. То није тачно, ми смо Срби, Срби постоје као нација. Али то је начин да се нападне идентитет – каже Додик.

Ако неку лажну причу поновите више пута она остаје као да је истина, каже Додик, додајући да је тако и креирана прича међу Бошњацима да су Срби агресивни.

– Вучић је у стратегију одбране ставио да ће бранити Србе и да никад неће дозволити да се “Олуја” понови и то је нешто што “звечи” у главама Срба у Републици Српске – подвлачи Додик.

Каже да Република Српска није без потенцијала да се брани, али односи у БиХ никад нису били гори.

– По свему би било нормално да та држава не постоји, то је карикатура – понавља Додик увјеравајући да је БиХ дат преговарачки статус за ЕУ, “јер су дали Украјини, па нису могли да објашњавају што нису БиХ”.

Наводи да Запад, Републику Српску представља као реметилачки фактор, а БиХ не може да живи без међународног интервенционизма, док Федерација не може да живи без међународног притиска због нетрпељивости Хрвата и Бошњака.

На питање како види будућност, Додик каже да се о будућности не може причати, а да се не помену “глобални немири”.

– Мора се одржати мир по сваку цијену. Србија и Република Српска само у миру могу да размишљају гдје ће. Свијет је сада мултиполарни. Политика коју смо изабрали је да покушамо да радимо и са једнима и са другима, а Запад каже да ако нисмо с њима, да смо против њих. Хоће да уведемо санкције Русији и да дође до историјског разилажења с Русијом – рекао је Додик.

Без обзира што ће Свесрпски сабор бости очи многима “морамо јасно рећи шта је наша политика”, казао је предсјдник Српске, додајући да са оваквим притиском у БиХ Срба више неће бити.

– Србију терају да иде са Косова и да изгуби Републику Српску. Мислите да онда нећемо имати проблем Санџака? Ми у Бањалуци имамо живот само ако изађемо из БиХ, јер та мултиетничка подвала је пропала и БиХ није више држава – истиче Додик.

Зар не смијеш да волиш свој народ, пита се Додик, додајући да не мрзи никога и да има пријатеље Бошњаке.

– Али у политичком смислу, ми смо два свијемира – закључио је Додик.

Подијели: