Најважније сачувати минимално повјерење кроз институционалну равнотежу

24.07.2023.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас у Сарајеву да је у БиХ најважније сачувати минимално повјерење кроз институционалну равнотежу коју је успоставио Дејтонски споразум и ништа више.

Додик је уочи састанка политичких лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ нагласио да питање избора министра финансија у Савјету министара, није питање којим се може лицитирати ни по којем основу, те да је то завршено претходним договором о саставу Савјета министара.

“Ово је чисто техничка ствар. Мислим да гријеше када покушавају то да условљавају”, рекао је Додик новинарима.

Додик је поручио да представља народ који га је бирао, те да ради свој посао и никога не условљава.

“Овдје нема никаквих условљавања, као што ја разумијем да ови из ‘тројке’ раде свој посао, тако и ми радимо свој”, рекао је Додик и додао да ће се радити оно што је у интересу народа.

Према његовим ријечима, фама која се у Сарајеву прави око наводног угрожавања уставног поретка, није нешто чиме се неко може бавити политички, те подсјетио да је у вези с овим дао изјаву Агенцији за истраге и заштиту (СИПА).

“Прави се заблуда да би, када би се поступало онако како кажу у Сарајеву, почели да теку мед и млијеко. Не би текли мед и млијеко ни у Сарајеву, а нарочито у другим просторима БиХ”, нагласио је Додик.

Он је навео да подржава брзи пут БиХ у Европску унију (ЕУ), али и да не вјерује у ЕУ и њене намјере.

“Они перу своју савјест па покушавају да кажу да је могућ брзи пут по оном систему. Требамо бити кленови па да се навучемо на то, с неким датим стварима, али у сваком случају чувај се Данајаца и када носе поклоне”, навео је он.

Додик је подсјетио да је Устав јасно позиционирао БиХ као земљу састављену од два енитета и три народа, територијалне подјеле 49-51 одсто, који је коригован на дистрикту Брчко.

“Понашајте се у оквиру тога, БиХ има овлаштења која су јој дата изричито Уставом. Оно што јој не припада и није изричито дато Уставом припада ентитетима и то је све речено”, нагласио је Додик.

Одговарајући на питање о потписивању указа о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, Додик је нагласио да ће то бити урађено када закон прође сву потребну процедуру у Вијећу народа Народне скупштине Републике Српске, и ако буде потребно у Уставном суду Српске.

“Мени је симпатично када је било око указа везано за забрану објављивања одлука Уставног суда БиХ, бошњачки клуб је подржао тај закон тако да сам брзо могао да потпишем. Овог пута не мора да буде тако, можда неће подржати па ћу морати да сачекам”, закључио је Додик и додао да је сличан закон у 20 земаља ЕУ ригорознији од овога у Републици Српској.

Подијели: