Наш регион није буре барута, злоупотребљавају га екстерни фактори

03.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да овај регион није никакво буре барута, већ да га екстерни фактори злоупотребљавају.

“То ће, по свему судећи, покушавати да чине и у 2023. години, али ми им нећемо допустити ни да га потпале, те тако доведу до експлозије. Бањалука и Београд су до сада, а тако ће бити и ове године, досљедно водили одговорну политику која има у виду очување интереса нашег народа, али и обезбјеђивање мира и стабилности у региону”, нагласио је Додик.

Он је у изјави за Тањуг подсјетио да све што се дешавало у претходним деценијама умногоме говори и о развоју догађаја у овој години у нашем региону и додао да није реално вјеровати да ће евроатлантски центри моћи мијењати приступ према региону.

Предсједник Српске је оцијенио да водеће западне силе у континуитету покушавају да наметну поредак који су погрешно дефинисали крајем прошлог вијека као пожељан, а којим се подразумијева централизација БиХ, одвајање Космета од Србије, слабљење српског фактора у Црној Гори, ширење НАТО-а.

Он је додао је да је то што Вашингтон, Брисел, Берлин, једнострано поступају, подржавајући претензије српских регионалних опонената, а занемарујући међународно право, генератор кризе која “код нас и у окружењу као да има перманентни карактер”.

Према његовим ријечима, нереално је вјеровати да ће се у вој години промијенити такав приступ евроатлантских центара моћи.

“Штавише, актуелни сукоб на истоку Европе и са њим повезана жеља западних фактора да учврсте оно што сматрају својом зоном доминације, вјерујем да ће их подстаћи да још агресивније поступају”, рекао је Додик.

С друге стране, нагласио је он, ни Србија ни Српска неће пристати да се противправно газе њихови интереси и права и руши њихов суверенитет.

“Непоколебљиво ћемо инсистирати на слову изворног Дејтона који подразумијева БиХ као демократску заједницу три равноправна народа и два ентитета, односно на Резолуцији 1244 и другим споразумима који потврђују суверенитет Србије и Косова и Метохије”, нагласио је Додик.

Он је додао да је у таквим околностима тешко бити оптимиста и прогнозирати хармоничне односе у региону у предстојећем периоду, али да нема основа ни за песимизам.

Предсједник Српске је нагласио да ћесрпски народ, као што је успијевао и у претходним годинама, истрајати у одбрани својих виталних интереса, али ће бити и отворен за прави, аутентични дијалог са свим другим народима региона који би по свим спорним питањима требало да доведе до одрживих компромиса.

“А до њих ћемо стићи онда када нас велики играчи оставе да се сами договарамо, што ће се прије или касније десити, али мало је вјероватно да ће тако бити већ ове године. Но, не треба губити наду”, рекао је он.

Подијели: