Не буде ли договора о одласку страних судија, нема ни договора о осталим питањима

07.02.2024.

За Републику Српску није споран европски пут БиХ, али јесте селективно спровођење 14 приоритета. Не буде ли договора о одласку страних судија из Уставног суда БиХ, онда нема ни договора о законима о Суду, спречавању прања новца и сукобу интереса. Опомена је ово предсједника Српске Милорада Додика Елмедину Конаковићу министру иностраних послова, који најављује санкције и изолацију Српске.

– Конаковићу, чији си ти министар, кад заступаш само интересе Бошњака. Ти си тај који разбија БиХ, безначајна си политичка фигура, која лако може бити замијењена – каже Милорад Додик.

Умислио је Елмедин Конаковић, лидер једне од странака Тројке, да је он тај који одређује приоритете на европском путу БиХ, да се не пита Република Српска. Обмањује јавност да је Српска пред изолацијом а високе европске званичнике тврдњом да је спољна политика БиХ 100 одсто усаглашена са ЕУ када је ријеч о рату у Украјини, а није јер о томе нема консензуса у Предсједништву. Оптужује предсједника Српске да је проруски човјек.

Милорад Додик одговара да је просрпски орјентисан, а то што ради Конаковић да је безочни напад на Руску Федерацију.

– Ја обожавам Русију, и поштујем и подржавам Путина једнако као и све земље ЕУ. Ја сам просрпски орјентисан, одговоран српском народу и Републици Српској. Зашто је Конаковић толико антируски настројен ? То није политика БиХ, политика БиХ укључује и Србе и Српску, какав си ти и чији министар, министар само муслимана? Слажем се, ти си тај који разбија БиХ – сматра Додик.

Испуњавање 14 услова Европске комисије подразумијева рјешавање статуса страних судија у Уставном суду БиХ . На том трагу, каже Милорад Додик, на посљедњем састанку лидера странака у Лакташима разговарано је и Закону о Уставном суду који би испунио тај услов.

– Уколико можемо да се договоримо да нема странаца у политичком систему БиХ није споран европски пут БиХ, уколико то не можемо да договоримо нећемо се договарати ни око Закона о Суду БиХ, ни о закону о прању новца сукобу интереса , дакле не може се овдје наметати шта је он умислио – каже Додик.

Елмедин Конаковић је спреман да извршава налоге из иностранства док Република Српска има аутентичне политичаре одговорне свом народу-каже Додик.

– То што се он састаје са неким министром одбране Њемачке, који тражи и пита да ли је могуће да Њемачка добије билатерални уговор да распореди своје снаге, говори о томе да та земља има план да опет овдје, као 1941. године дође са оружаном снагом. О томе неће да говори – поручио је Додик.

И поред неоправданих прозивки и оптужби од стране Елмедина Конаковића пред странцима, Милорад Додик каже да ће сутра у Сарајеву присуствовати састанку партнера из власти.

Подијели: