Не треба нам БиХ у којој из Сарајева добијамо само блокаде

21.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је међународни споразум са Србијом о изградњи гасне источне интерконекције изузетно значајан за Српску и да је недопустиво што га блокирају политичари из Сарајева.

“Примјећујем да неки наши партнери у Сарајеву потпуно окрећу причу. Дакле, нико није из Републике Српске спреман да блокира било шта, али оно што се дешава 12 или 15 година јесте блокада овог пројекта из Сарајева”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је Српска раније саопштила да, уколико не може проћи реализација овог пројекта, онда зашто одлучивати о неким другим пројектима важним за Федерацију БиХ.

“Нисмо спремни да одлучујемо о неким другим пројектима уколико се зауставља онај који је за нас важан. До сада смо могли саградити гасовод и имати јефтин гас и добру понуду за нове фабрике. Све је то онемогућило Сарајево и жао ми је што сам могао да чујем да сада наши партнери покушавају да уведу додатне отежавајуће елементе, па кажу ‘када буде ријешено питање границе Србије и БиХ, онда ће бити ријешено наведено питање’”, рекао је Додик.

Он је упитао како је ријешен проблем моста на Рачи и зашто се сада измишљају ствари?

“Наша одлука је исправна и онда када добијемо сагласност за реализацију овог и неких других пројеката бићемо спремни да подржимо пројекте широм БиХ. У прошлости смо, иако нисмо били наивни и поред застоја према Српској, подржавали многе пројекте у ФБиХ”, каже Додик.

Он је поновио да сада Српска није спремна да подржи пројекте у ФБиХ.

“Уколико неко у Њемачкој или у ЕУ блокира раније одобрена средства Републици Српској, онда не можемо очекивати да Српска подржи пројекте у ФБиХ. То се неће десити. То је фер и чисто и нема инаћења и зле намјере. Ово се дешавало у протеклих 15 година када нама нису дали да завршимо овај значајан пројекат”, рекао је Додик.

Он каже да јавност мора знати да у овом тренутку спречавање сагласности за наведени пројекат што је класична форма, кошта Српску инвестиција чија је вриједност двије милијарде КМ.

“Та њихова залагања како су спремни пустити сваки пројекат овдје не доживљавам на исправан начин. Да је прије 12 година, можда и више, ово одобрено када је Златко Лагумџија био министар иностраних послова у Савјету министара, Бањалука би имала електрану на гас”, навео је Додик.

Он је оцијенио да би у Српској сада имали можда најјефтинији гас у Европи, чиме би била прихватљива дестинација за улагања.

“Шта добијамо од Сарајева осим сталне блокаде, шта ће нам таква БиХ – па једноставно не треба. Да ли ће се наљутити Јохан Сатлер (шеф Делегације ЕУ у БиХ) или `БН телевизија` не занима ме. Спроводим исправну политику за наш народ, јер не може неко доћи да нас омаловажава и спречава пројекте, а онда говорити како смо ми криви због тога”, закључио је Додик.

(Срна)

Подијели: