Нема процеса који би могли да угрозе институционалну стабилност Српске

16.02.2024.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да не нема процеса који би могли да угрозе институционалну стабилност Републике Српске.

Додик је рекао да је на сједници Предсједништва СНСД-а разговарано о актуелној економској и политичкој ситуацији у Српској и БиХ.

– Главне теме односиле су се на одржавање институционална стабилности у Републици Српској и то чинимо тако што имамо стабилну коалицију. Нема процеса који могу угрозити институционалну стабилност Српске – рекао је Додик и додао да је и економска ситуација стабилна и да Српска измирује све обавезе.

Подсјетио је да је јануарска пензија увећана за десет одсто, што, како је навео, повлачи додатна средства од 170 милиона КМ на годишњем нивоу.

– Једнако тако увођење борачког додатка за све категорије бораца повлачи додатних 150 милиона КМ годишње – рекао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска најмање задужена у региону.

– Смањили смо дуг за 400 милиона КМ из властитих прихода – рекао је Додик.

Додик је истакао да је битно што чланови Предсједништва показују заједништво и одлучност да рјешавају актуелне проблеме.

Он је навео да је циљ да све општинске и градске организације СНСД-а имају на сваком бирачком мјесту мјесну организацију.

Заштитићемо наша налазишта магнезијума у Лопарама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су на истраживаном подручју Лопара, гдје постоје подаци о знатном присуству литијума, пронађене огромне количине магнезијума, чију ће експлоатацију Српска апсолутно заштитити у свом интересу.

Додик је рекао да на овом простору постоји 94 милиона тона руде магнезијума, те да ће на том плану, уколико дође до експлоатације, бити позвани најбољи стручњаци да дају еколошке услове.

 

– А након тога наш услов биће да се направи фабрика за прераду и да се запосле наши људи, а приход да се дијели “ал пари” или што равноправније што може помоћи у бржем доношењу инвестиционих одлука. Минимално наше учешће биће 40 до 49 одсто ради што бржег доношења наведених одлука – рекао је Додик.

Додик је рекао да ће се учешће договарати са локалним заједницама Српске, јер је то републичка и не може бити имовина БиХ.

– Нећемо дозволити да неко у Европи не поштује еколошке стандарде, извлачи руду, тјера је на вагоне и вози на прераду, а да остави неке рупе. Неће моћи, та рупа мора бити санирана и уређена у складу са еколошким стандардима. Ако нећете, нек она стоји, али видимо велики интерес за то међународних фактора – рекао је Додик и додао да на том плану нипошто и никада неће бити допуштена централизација имовине на нивоу БиХ.

УСТАВНИМ ПОРЕТКОМ ДЕФИНИСАНО КОМЕ ПРИПАДА ИМОВИНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да постоји уставни поредак којим је јасно дефинисано коме припада имовина и да се Закон о сукцесији односи на подјелу имовине бивше Југославије.

– То се, прије свега, односи на имовину која је била мимо простора бивше Југославије. Ријеч је о објектима амбасада, конзулата, дипломатских представништава, одмаралишта и свега осталог – рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је истакао да Американци лажно тврде да је уговор о сукцесији одредио коме припада имовина.

– То није могуће и није тачно. Постоји уставни поредак којим је јасно утврђено коме припада имовина. Они мисле да су силеџије које могу да наметну све, па и ово питање о чему упорно говоримо – додао је Додик.

Подијели: