Немамо намјеру да живимо са онима који раде на дискредитовању српског имена

14.06.2024.

Немамо намјеру да живимо са онима који раде на дискредитовању српског имена, рекао је предсједник Републике Српске у интервјуу за Јерусалим пост, коментаришући резолуцију о Сребреници.

Додик објашњава зашто нема будућности и суживота са муслиманима у БиХ и повлачи паралеле са ситуацијом на Блиском истоку.

– То што се десило се не може назвати геноцидом. Ауторитативни стручњаци који су посветили цијели свој професионални живот за проучавање геноцида утврдили су да се не ради о геноциду. Сви они који имају ауторитет, кажу да то није био геноцид. Више вјерујем овим људима, него политичарима – рекао је Додик.

Истакао је да усвојена резолуција представља политичку одлуку.

– У прошлости су резолуције о међународном дану сјећања биле усвојене једногласно или двотрећинском већином, будући да је у питању важно питање. Усвајање резолуција о Сребреници била је третирана као маргинална техничка ствар, само зато што су жељели да прође без обзира на све. Дакле, усвојена је резолуција овога пута простом већином – 84 земље од 193 гласале су за одлуку. 109 земаља није гласало за – противили су се, били уздржани или били одсутни са гласања – навео је Додик.

Подсјетио је да је дебата у Уједињеним нацјама одложена неколико пута, јер су покретачи више пута покушавали да обезбиједе већину.

– Једини орган у БиХ који има овлашћење да одлучује о спољним пословима је Предсједништво, које се састоји од три члана. БиХ није покренула ову одлуку, јер није било одлуке од Предсједништва. Међутим, поступак доношења одлуке у УН је почео са иницијативом муслиманског представника БиХ у УН, који је дјеловао без одлуке Предсједништва – навео је Додик.

Предсједник Српске истиче да су сада, због ове резолуције, изузетно тешке тензије, настале између различитих група у БиХ.

– Резолуција је нелегална, нелегитимна и необавезујућа – јасан је Додик.

Навео је да резолуција крши Устав БиХ.

– “Разбило” се и овлашћење Предсједништва. Резолуција је проузроковала и да народи из БиХ буду више у сукобу, него раније. Не верујем да је то био циљ иницијатора резолуције, али им се не може опростити за поглед на свијет, који покушавају наметнути грађанима БиХ. Можда они мисле да ће Срби бити љути због одлуке неколико дана и онда се смири. Али, потпуно су погријешили – истакао је Додик.

 Како је Крим желио да буде дио Русије, ми желимо да се одвојимо од БиХ

Грађани Крима су одлучили да буду дио Русије, ово би требало будемо поштовано, баш као и наша жеља да се одвојимо од БиХ, рекао је и интервјуу за Јерусалим пост предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао је да је Запад дозволио референдум у Црној Гори, те подржао одлуку Приштине да се “отцијепи” од Србије.

– На Космету, већина у парламенту је била довољна да одлучи. Али када је народ Крима гласао на референдуму за прикључењу Русији, Запад је рекао да је то погрешно. Зашто се западне силе се мијешају у наше послове? – истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је Запад потпуно игнорисао ријечи руског предсједника Владимира Путина.

– Видјели смо шта се дешавало 2014. године у Украјини. Устанак екстремиста против легалног и демократски изабраног предсједника. Чак је Путин и тада покушао да спријечи рат и дао сагланост на споразуме из Минска. Региони Донбаса су остали унутар Украјине, али су требали добити већи степен аутономије – подсјетио је Додик.

Подсјетио да да су спонзори споразума били тадашња њемачка канцеларка Ангела Меркел и бивши предсједник Француске Франсоа Оланд.

– Запад никада није био озбиљан што се тиче споразума из Минска и намјера је била да се Украјини да вријеме да се организује и да се придружи Западу – рекао је Додик.

Истакао је да сада Запад омогућава Украјини да користи ракете и авионие за напад на Русију.

– Ја се плашим ескалације, али се надам да ће мир завладати – рекао је Додик.

Навео је да има веома добар однос са Путином.

– За разлику од других, не кријем то. Мислим да он је велики државник, који штити интересе своје земље и свог народа. Могу потврдити да није од оних који воле да повређују друге у циљу стварања хаоса у свијет. Има их на Западу који су хистерични због веза између нас и Русије. Али добијамо ништа са Запада. Русија је традиционали пријатељ Србима – навео је Додик.
нација.

Додик је рекао да је Европа главна жртва сукоба.

–  Шта је Европа без руских ресурса? Видимо одговор за ово данас. Нема више јефтиног руског гаса или других руских ресурсе и европска економију се руши. И тако Европа губи на значају – рекао је Додик.

Додик сматра да је амерички интерес да спријечи приближавање Европе и Русије.

– Као таква веза, створила би озбиљну конкуренцију за САД – јасан је Додик.

Подијели: