Ниједна наша жртва не би опростила да Српска буде мртво слово на папиру

12.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су општине Сребреница и Братунац једне од највећих српских костурница, те да само камени споменици остају нијемо и трајно да свједоче о најсвирепијим, а некажњеним злочинима почињеним над Србима овог краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

“Свима нам је јасно да са оваквим правосуђем правде за српске жртве нема и да нам остаје да из године у годину бројимо Петровдане у знак сјећања на 12. јул 1992. када су припадници злочиначких хорди под командом Насера Орића упале у сребреничка села Сасе и Залазје и братуначка Биљача и Загони и звјерски мучили, касапили, клали и палили српску нејач, жене и мушкарце на кућном прагу”, рекао је Додик.

И данас, 31 годину касније, још су свјеже ране и живе слике злочинца Орића на бијелом коњу, са зеленом заставом у рукама, реденицама преко прса како урла и виче: “Хватај живу српску гамад, ни мачку не остављај”.

“Још су живе и стравичне сцене из Залазја када су муслимански зликовци вадили очи Србима, док су одјекивали крици и јауци српских рањеника које су Орићеви зликовци онако немоћне заробили, а потом их бацали на гомилу гума и запалили. Док су живи горјели, они су пјевали и узвикивали ‘Алаху егбер'”, подсјетио је Додик.

Он је додао да су системско и планско етничко чишћење Срба на овом подручју, које су започели фашисти и домаћи издајници у Другом свјетском рату, наставиле муслиманске снаге и Орићеви ескадрони смрти убијајући, пљачкајући и палећи све српско на шта су наишли у свом дивљачком походу.

“Убили су више од 3.000 Срба и етнички очистили око стотину српских села у Подрињу, а у самој Сребреници направили концентрационе логоре, мучилишта за Србе. Монструми су највеће злочине чинили на велике вјерске празнике – Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Никољдан, Божић… То говори и више него довољно о њиховој монструозности и нечовјештву које свијет ни дан данас неће и не жели ни да види ни да чује”, истакао је Додик.

Поводом обиљежавања 31 године од страдања српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначиким Биљача и Загони, Додик је рекао да чињеница да за Србе нема правде у БиХ треба да нам да додатну снагу да због истине и будућности, због нас самих и дјеце наше дјеце, стално говоримо о српским жртвама, ранама и мукама.

“Због безброј хумки и земље натопљене српском крвљу у току прошлог вијека, вијека нашег страдања, не смијемо да ћутимо, да нам се злочини и масовни погроми не би поновили или да их не би било још више. Осим нас нико други неће ни споменути српске жртве, а камоли жалити и саосјећати у болу српских мајки и очева, дјеце, браће и сестара.

На обиљежавањима ових тужних и трагичних годишњица посебно долази до изражаја лицемјерство појединих представника међународне заједнице који и међу страдалницима праве разлику, у потпуности игноришући српске жртве у односу на муслиманске. Једне су им жртве битне, наравно муслиманске, друге, наравно српске, нису. Суза српске мајке њих не боли. За њих то није мајчинска суза. Нека им служи на част, образ и душу, ако их уопште и имају”, поручио је предсједник Додик.

Он је навео да је српски народ прије два дана, у тзв. “маршу мира” имао прилику да види и чује какве поруке шаљу ти исти муслимани, наводне жртве протеклог грађанског рата у БиХ, чији учесници бахато, у војним униформама машу ратним заставама тзв. Армије БиХ и уз ратне покличе пролазе пред очима породица убијених српских цивила.

Што је још страшније, истакао је Додик, у колони су прошла и дјеца са пушкама, чиме нам отворено дају до знања чему уче своје млађе нараштаје – да за њих рат није завршен и да треба убијати Србе до њиховог потпуног нестанка.

“Стога, ради прошлости, садашњости и поготово будућности српски народ у Републици Српској мора бити јединствен, јер само јединствени и сложни можемо одбранити Републику Српску и свој народ од насртаја оних који желе да нас покоре, да нам одузму сва права, да живимо по њиховим правила, а да Република Српска сутра буде само мртво слово на папиру.

Ниједна наша жртва не би нам опростила да тако олако изгубимо у миру створену у рату одбрањену Републику Српску. Само заједно можемо да се одупремо разним бјелосвјетским тиранима и самозваним високим представницима који мисле да силом, пријетњама и уцјенама могу да нас униште. Не могу! Многи су ударали на српски народ са жељом да нас покоре, али нису успјели и никада неће успјети да сломе нашу љубав према Републици Српској, српски понос и одлучност за опстанком на својим вјековним огњиштима”, поручио је предсједник Републике Српске.

(Срна)

Подијели: