Нова влада да ради на јачању институција

11.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да од нове владе Српске очекује да ради на јачању институција.

Додик је навео да ће након формирања Вијећа народа у уторак, 13. децембра, бити затражено одржавање сједнице Народне скупштине Српске на којој ће бити изабрана нова влада.

“Од владе очекујем да ради на јачању институција, као и да одговори на социјална и економска питања, те енергетску безбједност Републике”, написао је Додик на “Инстаграму”.

Додик, који је и лидер СНСД-а, навео је да је мандатар за састав нове владе Радован Вишковић протекле седмице упознао окупљене на састанку Извршног комитета СНСД-а о активностима на том плану.

“И ове седмице свједочили смо новим незаконитим одлукама Централне изборне комисије /ЦИK/ БиХ у вези с избором делегата у Дом народа, против којих смо поднијели жалбу суду и кривичне пријаве против чланова ЦИK-а због кршења закона и злоупотребе положаја”, подсјетио је Додик.

Додик је напоменуо да су настављени преговори о формирању власти на нивоу БиХ и да је СНСД имао састанак са представницима “осморке”.

Према његовим ријечима, јасно је да СНСД с коалиционим партнерима, ХДЗ БиХ и “осморка” имају капацитет да формирају власт на нивоу БиХ.

Додику је протекле седмице додијељена престижна награда “Kапетан Миша Анастасијевић”, која је, како је рекао, велико признање за њега, али и за све његове сараднике који су му били подршка у ономе због чега је изабран за личност године.

Предсједник Српске подсјетио је да је протекле седмице имао и важан разговор са предсједником Србије Александром Вучићем о ситуацији на Kосову и Метохији.

Додик је напоменуо да је на радном састанку с представницима Удружења педијатара из Републике Српске поводом предстојеће донаторске вечери “С љубављу храбрим срцима” дао пуну подршку њиховој иницијативи да овогодишња хуманитарна акција има за циљ да се породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и омогући витално важан савремени неонатални транспорт.

Након вандалског напада на Саборну цркву у Мостару, Додик је разговарао са старјешином цркве и изразио спремност да се хитно интервенише на санацији штете.

“Предложио сам да се нађе агенција која би обезбјеђивала Саборни храм у Мостару”, додао је Додик.

Подијели: