О имовини неће и не може бити расправе

15.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милрад Додик истакао је да је поновљени став Амбасаде САД о имовини доказ да је Република Српска у праву када не жели да комуницира с онима који на најгрубљи начин скрнаве Дејтонски мировни споразум.

– Позивајући се на члан 1 Устава, Амбасада САД га злонамјерно дјелимично цитира. У том члану се наводи: “Република Босна и Херцеговина, чије је званично име од сада ‘Босна и Херцеговина’, наставља своје правно постојање по међународном праву као држава, са унутрашњом структуром модификованом овим Уставом и са постојећим међународно признатим границама.” Устав је прецизно дефинисао ту унутрашњу структуру и каже: “Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске.” И ту је све јасно написано – навео је Додик на Твитеру, реагујући на саопштење Амбасаде САД у БиХ да “државна имовина припада држави”.

Он је нагласио да су питање имовине ријешили Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ и да сва имовина на територији Републике Српске припада искључиво Републици Српској, као што и имовина на територији Федерације БиХ припада искључиво Федерацији БиХ.

– О томе неће и не може бити било какве расправе. Уколико неко жели да разбије БиХ, онда је непоштовање одредаба Устава најбољи начин – навео је Додик.

Додик је истакао да Амбасада САД у БиХ није ни позвана нити овлаштена од било кога да тумачи Дејтонски мировни споразум, а поготово не Устав БиХ, тако да њихово мишљење о имовини није обавезујуће ни за кога.

– То је обично млаћење празне сламе, што би рекао наш народ – закључио је Додик.

Подијели: