Одлучно одбацујем постојање било каквог државног пројекта с циљем повећања броја жртава у Јасеновцу

09.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не постоји никакав државни пројекат Републике Српске и Републике Србије да увећају број жртава у Јасеновцу, с обзиром на чињеницу да о томе постоје разни извори, аргументи и подаци.

На питање Срне да прокоментарише изјаву коју је дао владика пакрачко-славонски Јован да је случај ревизионизма у Србији и Републици Српској масиван када је ријеч о броју жртава у Јасеновцу, Додик је одговорио да нико у Републици Српској и Републици Србији не говори на памет о броју жртава било гдје, а поготово у Јасеновцу, те да му није јасно одакле та изјава владике Јована коју је дао некада раније.

– Одлучно одбацујем било какаву могућност да је државни пројекат Србије и Републике Српске да се увећа број жртава у Јасеновцу. О злочину у Јасеновцу су се водиле и воде многе научне и друге расправе, постоје разни извори, чињенице и подаци – нагласио је Додик.

Нажалост, додао је предсједник Републике Српске, комунистичка власт није дозолила да се утврди тачан број жртава, а саме усташе су прикривале тај број кроз разне облике спаљивања и утапања жртава, тако да свака жртва није могла бити идентификована.

Он је рекао да га је посебно погодио дио изјаве гдје владика покушава да негира само оне изворе са српске стране који говоре о броју страдања, а није поменуо оне са хрватске који минимизују тај број.

– Из Хрватске долазе срамни подаци који говоре да је у Јесеновцу било тек 35.000 до 80.000 жртва – нагласио је предсједник Српске, додавши да је непобитна чињеница да је Јасеновац био масовно мјесто помора Срба у Другом свјетском рату и то нико не може да оповргне.

Подијели: