Одустајање од 9. јануара значило би поништавање историје

06.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нико не може спријечити да Република Српска обиљежи свој 31. рођендан и нагласио да би одустајање од 9. јануара значило поништавање историје.

“Без обзира на све свјетске мешетаре и оне који су тражили да се од тога одустане, наши су људи остали упорни и ми то морамо да поштујемо”, истакао је Додик. Он је рекао да се то административно не може укинути јер то историја напросто не признаје.

“Деветог јануара 1992. године је донесена одлука о формирању Српске Републике БиХ која је неколико мјесеци касније добила назив Република Српска. Донесен је и Устав 28. фебруара, а све се десило прије иједног опаљеног метка на простору БиХ, што значи да је Српска створена у миру и у миру и обиљежава свој дан”, рекао је Додик у Бањалуци, а преноси Срна.

Према његовим ријечима, шта разни администратори и мешетари о томе мисле, то је њихов проблем.

“Оно што је нама важно јесте да се тај дан не може помјерити. Ако би био помјерен само на сљедећи дан, тиме би била поништена историја, а ми немамо намјеру да то чинимо”, поручио је Додик.

Он је рекао да не види никакву опасност за неког другог и позвао све друге вјере и нације које живе у Српској да се томе придруже.

Додик је истакао да је жеља да дефиле у Источном Сарајеву поводом 9. јануара окупи људе из тог краја, а не да изазива било кога у Сарајеву.

“Морбидне идеје (бошњачких борачких удружења) у Сарајеву да ће спријечити аутобусе више говори о њима него о нама”, навео је Додик.

Свечани дефиле поводом 9. јануара, Дана Републике први пут ове године биће одржан у Источном Сарајеву.

Додик је рекао и да Српска православна црква (СПЦ) има најпозитивнији однос према укупном развоју Републике Српске, истичући да је веома значајно то што је српски народ посвећен својој цркви и празницима.

“СПЦ на простору Републике Српске и БиХ није умијешана у политику и у институционалном смислу остварује своју мисију и улогу. И то је одваја од неких других вјерских заједница на овим просторима, које покушавају да буду или јесу уплетени у политику”, рекао је Додик након пријема код Његовог преосвештенства владике бањалучког Јефрема којем је присуствовао са предсједавајућом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић. Додик је нагласио да СПЦ има одмјерен однос према црквеним пословима.

Он је навео да је на пријему код владике Јефрема, који се традиционално одржава на Бадњи дан, разговарано о будућим плановима.

“Окупљамо се око наших заједничких идеја, а заједничка идеја је слобода нашег народа и Републике”, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што и као предсједник Републике може да спозна и подржи то што је православни вјерујући српски народ веома посвећен данашњем празнику, али и СПЦ.

Додик је поручио да манифестације и окупљања грађана који славе Бадњи дан и бадњак, које се данас могу видјети у Бањалуци, али и широм Српске, треба да буду наук будућим генерацијама.

“Младима треба што више да приближимо традицију обиљежавања Божића и пренесмо љубав према овом празнику. На данашњи дан се пече печеница око које се окупља породица, у слављу и весељу”, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске је навео и да је српски народ посвећен српској православној вјери и обиљежавању свих важних празника, те пожелио срећан Бадњи дан и сутрашњи Божић, уз традиционални поздрав – “Мир Божији, Христос се роди!”.

Подијели: