ОХР је реметилачки фактор у БиХ и треба га укинути

17.06.2024.

Власти Српске годинама указују на то да је ОХР реметилачки фактор који прави бројне проблеме и интервенције које негативно утичу на опстанак БиХ и зато га треба укинути, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Кристијан Шмит је нелегално изабран када је ријеч о релевантним органима УН, док је ОХР нарастао на више стотина службеника, што је значајан апарат који је себе морао да храни, измишља послове, намеће рјешења, као и проблеме да би могао да опстане – поручио је Додик.

Додик је нагласио да Српска не признаје Шмита, нити спроводи његове одлуке.

– Његове интервенције у Изборни закон бациле су БиХ деценије уназад, иако у демократском свијету о томе договор и консензус треба да постигну субјекти у изборном процесу, а не неко са стране који као Шмит нешто прописује – поручио је Додик.

Пре његовим ријечима дошло се у ситуацију да су избори расписани по Шмитовом наметнутом изборном закону јер то хоће муслимани у Сарајеву.

– То је директно мијешање у изборни процес и то нећемо допустити јер радимо у складу са вољом народа, а с циљем да сачувамо Српску и повећамо њену аутономију и да у одређеном тренутку, који ће се указати, прогласимо њену независност. То је наш програм, као што је њихов да по сваку цијену држе демонтирану Српску, што је за нас непријатељски чин – рекао је Додик.

Подијели: