“ОХР својим поступцима крши Дејтон, допис враћам непрочитан”

07.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да БиХ нема именованог високог представника јер се доношење резолуције није десило.

Он је додао да је са нелегалне адресе из Сарајева добио писмо невјероватне садржине, те да се у допису упућеном њему позива на Анекс 10 који Канцеларија високог представника крши својим поступцима.

“Са нелегалне адресе из Сарајева добио сам писмо невјероватне садржине.

Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ се регулише начин именовања високог представника у БиХ, а то значи да високог представника у БиХ именује Савјет безбједности Уједињених нација својом релевантном резолуцијом.

Босна и Херцеговина нема именованог високог представника јер се доношење резолуције није десило. Зато је допис који сте послали лажан и нелегалан и из тог разлога га враћам непрочитаног, јер се позивате на Анекс 10 који Ви својим поступцима кршите.

Чланом I став 2. Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ прописано је да “с обзиром на сложене задатке који им предстоје, стране потписнице захтијевају да се, у складу с релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација, именује високи представник који ће олакшати напоре страна потписница и мобилисати организације и тијела укључена у цивилне аспекте мировног рјешења, и према потребама координисати њихове активности, тако што ће обављати доље наведене дужности, које су му повјерене резолуцијом Савјета безбједности Уједињених нација”.

Уставни суд БиХ у пленарном сазиву у предмету број АП 953/05, рјешавајући апелацију Милорада Билбије и др., на основу члана VI/3б) Устава БиХ, члана 59 став 2 алинеја 2, члана 61 ст. 1 и 2 и члана 64 став 2 Правила Уставног суда БиХ на сједници одржаној 8.7.2006. године, донио је Одлуку о допустивости и меритуму о усвајању апелације, гдје се у образложењу исте у тачки 46. наводи: “Именовање потврђује Савјет безбједности УН-а који је одобрио и Дејтонски мировни споразум”.

Прекршили сте и ову одлуку Уставног суда БиХ, поготово онај дио који се односи на Савјет безбједности УН, дакле Савјет за имплементацију мира је неформално тијело групе земаља које се не помиње у Анексу 10 и као такво не може бити замјенско у процесу избора високог представника у БиХ.

Високи представник у БиХ не постоји и дегутантно је и нелегално да се лажно представљате, чиме чините кривично дјело.”

Подијели: