Озбиљно схватити упозорења о предстојећим падавинама

13.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је све у Српској, првенствено општинске, али и републичке органе који се баве питањима елементарних непогода да озбиљно схвате упозорења која долазе из Републичке управе Цивилне заштите, а односе се на обим падавина које се очекују у Српској између 16. и 20. јануара.

– Поучени искуством великих поплава из 2014. ова упозорења треба схватити на начин да се учини све како обим падавина не би угрозио имовину или људе. Апел се наравно односи и на становништво које би требало да сагледа околности, али и властите могућности како би количине воде које се најављују спремно дочекали – нагласио је предсједник Српске.

Додик је најавио да ће овог викенда представници Владе Републике Српске обићи неуралгичне тачке у Републици Српској када је у питању плављење површина и увјерити се да су институције учиниле све да тај талас у Српској не остави посљедице.

Републичка управа Цивилне заштите данас је најавила да се од 16. до 20. јануара очекују обилне падавине, уз јак до олујни југо и упозорила на могућност изливања бујичних водотока, појаву клизишта и значајан пораст великих ријека.

Највише падавина се очекује у уторак и сриједу, кажу из Републичке управе Цивилне заштите и додају да ће због релативно топлог времена углавом ће падати киша, а снијег само на вишим планинама и понегдје у нижим предјелима на западу.

Према прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске, највећа количина падавина се очекује у Херцеговини, понегдје и више од 250 милиметара по метру квадратном, Сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу од 80 до 150 милиметара, те на западу од 60 до 120 милиметара.

Уз захлађење киша ће у четвртак крајем дана и у петак прећи у снијег уз формирање и нагли пораст сњежног покривача.

Из Републичке управе наводе да се обилне падавине, понегдје и преко 400-500 милиметара очекују у Црној Гори, што може проузроковати екстреман пораст водостаја ријека у сливу Дрине.

Подијели: