Писмо Си Ђинпингу: Пуна подршка мировним напорима Кине

28.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу у којем је изразио пуну подршку мировним напорима које Кина и кинески предсједник лично предузимају с циљем стабилизације прилика у Украјини.

“Ваш најновији мировни приједлог од 12 тачака, као и Ваша намјера да преузмете улогу медијатора у складу је с мирољубивом политиком, коју Ваша земља годинама спроводи на спољнополитичком плану. Ваш мировни приједлог, такође је у складу и са основним универзалним вриједностима и начелима садржаним у Повељи Уједињених нација”, истакао је предсједник Српске у писму.

Додик је нагласио да се придружује осуди хладноратовског менталитета, који и даље влада у неким земљама на Западу, а који тежи стварању униполарног свијета, наставку трке у нуклеарном наоружању и даљем ширењу НАТО савеза у региону.

“Једностране санкције, које су уведене против Русије, не само да су контрапродуктивне и у супротности с међународним правом, него додатно доприносе даљем заоштравању прилика у Украјини и региону. Оне су већ угрозиле животе милионе људи нарочито у неразвијеним земљама, довеле до глобалне несташице хране и пријете да створе хуманитарну кризу несагледивих посљедица”, указао је Додик.

Он је нагласио да ниједан сукоб ни конфликт у свијету, без обзира на његове размјере, није завршен оружјем, него мировним преговорима и дијалогом.

“Западне земље би у том смислу требало да безрезервно подрже Ваше мировне напоре и иницијативе, умјесто да наоружавају Украјину и на тај начин подстичу даљу ескалацију кризе. Дозволите ми, уважени предсједниче, да још једном изразим пуну подршку свим Вашим мировним и другим иницијативама на глобалном плану, које имају за циљ стварање друштва заједничке будућности, те Вас молим да примите изразе мог дубоког потшовања”, истакао је предсједник Српске у писму упућеном предсједнику Кине.

(Срна)

Подијели: