Питање да ли има смисла нови састанак с партнерима на заједничком нивоу

06.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не зна да ли има смисла одржавање новог састанка са политичким партнерима на заједничком нивоу, јер је много злог речено, те истакао да постоје информације да је двоје судија Уставног суда из СДА намјерно креирало причу о измјени Правилника како би дошло до раскола између садашњих партнера на власти.

Додик је рекао да су бошњачки политичари на протекли састанак у Коњицу дошли да направе гужву и држе предавање.

“Сви они су усмјерени на то да држе нама лекције о лијепом понашању, по њима је лијепо понашање ‘дај Босну и пусти Републику Српску’. Наравно да то не може да прође, поготово код (српског члана Предсједништва БиХ) Жељке Цвијановић, мене, (премијера) Радована Вишковића и осталих, који радимо веома предано на очувању Српске и ми ћемо то да наставимо”, рекао је Додик.

Он је истакао да није против разговора, али да нико неће и не треба да има било какве заблуде да може да држи предавање.

“Кад год почнете да разговарате, они нама сервирају приче о геноциду. Наш став о геноциду и њихове приче о томе су познати. У Сребреници се десио страшан злочин, али је тамо исто тако погинуло 3.600 Срба и злочинци никада нису кажњени, а нама држе лекције о томе за неке друге случајеве”, рекао је Додик.

Ако хоће помирење, наглашава Додик, онда се мора изједначити и уважити бол, не само бијелих марама, већ и црних марама, српских мајки које су изгубиле своје.

“То је много пута речено. Сада имамо ситуацију да је наводно ‘тројка’ схватила да има проблеме зато што је имала своје снове. Ми не сањамо њихове снове. Ми смо представници Републике Српске и узимамо оно што Српској припада. Оно што припада њима ми не доводимо у питање. Да ли се тамо налази (лидер СДА Бакир) Изатбеговић, нама је сасвим свеједно”, навео је Додик.

Према његовим ријечима, на почетку састанка у Коњицу је личило да би могли направити неке помаке, али се онда десила прича са Уставним судом БиХ.

“Сада чујемо да су двоје судија тог суда из СДА намјерно ово креирали како би дошло до раскола измђу садашњих партнера на власти. Могуће је да то одговара Изетбеговићу. Могуће да је двоје судија донијело одлуку да се из кворума за одлучивање искључе Србе као конститутиван народ јер се знало да ми преко тога нећемо прећи”, закључио је предсједник Додик.

Подијели: