Појединци из ЕУ подржавају оне који крше устав, имовина припада Српској

23.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је недопустиво да званичници ЕУ говоре о поштовању закона и владавини права све док појединци покушавају да кршењем Устава БиХ одузму имовину Српској, нагласивши да је то ријешено питање.

“Да се искључиво ради против Републике Српске најбоље говори примјер када се прије неколико година одлучивало о томе коме припада имовина на простору Брчко дистрикта. Тај исти суд је рекао да то припада Брчко дистрикту. Само се Републици Српској покушава отети имовина. Нећете отети”, поручио је Додик.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да, између осталог, због тога и постоје проблеми у односу са ЕУ јер шеф дипломатије Уније Жозеп Борељ подржава рад Кристијана Шмита, којег Република Српска не признаје за високог представника и није прошао процедуру именовања у Савјету безбједности УН.

“Не можете заснивати своју политику на позивању на владавину права, а да стојите иза Шмита. Како је могуће да је владавина права да неки појединац који нема овлаштења доноси законе? Како је то владавина права?”, упитао је Додик.

Он је рекао да о чланству у ЕУ постоје и релевантне одлуке Народне скупштине Српске, те подсјетио на одлуку да се не иде у НАТО.

“Да би ушли у ЕУ одлуку мора донијети наш парламент. Ако се одлучи, мора се ићи на референдум. Ми ћемо поштовати народну вољу”, закључио је Додик.

(Срна)

Подијели: