Поносни на оне који су стварали и развијали Српску

27.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је свим грађанима Републике Српске 31 годину од доношења првог Устава Српске, истичући да данас треба сви да буду поносни на све оне који су стварали Републику и оне који су је развијали.

“Устав Републике Српске настао је у веома сложено и тешко вријеме по српски народ. И сам сам, као посланик, био свједок опасности која пријети Србима распадом бивше Југославије и знам борбу коју смо прошли у стварању тадашње Српске Републике БиХ”, изјавио је Додик Срни.

Тадашње руководство Српске Републике БиХ, истакао је он, јасно је знало да је неопходно донијети демократски устав како би заштитили свој народ и огњишта.

“То смо и урадили 28. фебруара 1992. године, мјесец и нешто више од формирања Републике Српске 9. јануара”, подсјетио је Додик, нагласивши да му је велико задовољство и част што је у парламенту учествовао у доношењу тог најважнијег акта.

Према његовим ријечима, одлуке о оснивању Републике Српске и Устава биле су само одговор на нападе и убиства српског народа и њихову мајоризацију у тадашњој бившој југословенској републици БиХ, те да је тадашње руководство било присиљено да заштити свој народ од нових погрома.

Додик је нагласио да је обавеза данашњих и будућих генерација да чувају и граде Републику Српску и да не узгубе снагу, вољу, свијест и увјерење да без наше Републике нема ни српског народа.

“Република Српска и њене институције су симбол нашег опстанка, гарант наше безбједности, развоја и просперитета. Зато и јесте наш најважнији задатак да чувамо Републику Српску и уставни поредак, његујемо вриједности на којима Српска почива и развијамо је као модерно демократско друштво у којем се поштују права и слободе сваког појединца”, истакао је Додик.

Честитајући Републици Српској и њеним грађанима 31 годину од доношења Устава, Додик је поручио да ће актулена власт заједно са својим народом наставити да гради бољу, развијенију, напреднију и просперитетнију Српску.

(Срна)

Подијели: