Порука америчкој амбасади: Српска ће и даље славити 9. јануар

09.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да нико не може довести у питање 9. јануар, за који је народ на референдуму рекао да је Дан Републике и тај референдум не може поништити ниједна амбасада.

“Пишите шта хоћете, ми ћемо и даље обиљежавати Дан Републике Српске 9. јануара”, рекао је Додик, коментаришући саопштење Амбасаде САД поводом прославе 9. јануара у којем је наведено да “то крши одлуку Уставног суда БиХ, према којој је то обиљежавање неуставно”.

Додик је за АТВ рекао да у прес-центрима Амбасаде САД сједе Бошњаци.

“И ја ћу дати своје саопштење када Сједињене Америчке Државе буду обиљежавале 4. јули. Не знам шта је њихов проблем. Не знам шта хоће од нас. Да се одрекнемо историје? На крају крајева, народ је на референдуму рекао да је то Дан Републике, а тај референдум не може да поништи ниједна амбасада. Како могу да пропусте 1. март који Срби не обиљежавају? Доста више тога, али можда да се опет вратим на почетак, пишите шта хоћете, ми ћемо и даље обиљежавати Дан Републике Српске 9. јануара”, поручио је Додик.

Он је нагласио да Република Српска није трн у оку некоме, него порив за слободом и да ће она опстати, без обзира на оно што причају критичари.

Додик је рекао да су поједини политичари у Сарајеву покушали да мијењају Србе, да мијењају датум и слично, али да је несумњиво да је Република Српска формирана деветог јануара.

“Критичарима није проблем ни девети јануар, колико им је проблем година. Морамо да промијенимо наратив. Нека они остају у својим критикама, а ми ћемо обиљежавати своја достигнућа. Република Српска инвестира значајан новац у многе градове. Све је ово наш народ остварио и наша држава Република Српска. Нико не може довести у питање девети јануар. Лакше им је да се навикну и да пониште ту одлуку суда. То је Дан Републике свидјело се то коме или не”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске истакао је да је поносан на то што су дефиле и прослава Дана Републике одржани у Источном Сарајеву и да ће Срби прослављати 9. јануар ма шта ко причао.

“Овај дефиле је био прилика да се покаже окупљеност око Републике Српске. Поносан сам што је то овдје одржано. Мислим да ћемо сваке друге године дефиле држати у Бањалуци. Окупио се значајан број људи. Видио сам неке људе који су дошли из Бањалуке, Градишке, Приједора. Интегрална идеја Српске је жива и важна”, нагласио је Додик.

Република Српска данас прославља Дан Републике и 31 годину постојања.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Подијели: