Поштоваћемо резолуцију, када се по Резолуцији 1244 српска војска врати на КиМ

23.05.2024.

Поштоваћемо резолуцију, када се по Резолуцији 1244 српска војска врати на КиМ, поручио је ово гостујући у АТВ-овом специјалу предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је оцијенио да данашње гласање у Генералној скупштини УН показује пораз Сједињених Држава и да је некада велика империја сада сведена на трећину свијета, те истакао да је резолуција највише штете донијела БиХ.

– Империјализам који је на сцени, губи. Ово је доказ једне нове мултиполарне реалности у којој се не обезбјеђује пратња за ставове САД-а и других из тог свијета. Други имају своје интересе и своја размишљања, те на други начин то гледају. Сав цивилизован свијет се дијели на то да ли имају демократску власт или има тоталистичку власт. Управо они који су данас покушали или били тај дио од 84 гласа, они највише заговарају те демократске вриједности и све оно што је потребно да би се те цивилизацијске вриједности дефинисале. Сада мијењају начин гласања и покушавају да кажу је једна трећина гласала у једном збиру од 192 и нешто земље, да је то већина. Али то није могуће математички ни никако. Политички, то је далеко поразнији резултат за оне који то промовишу као успјех, него рецимо, стално истрајавање на неким глупостима и вриједностима које гурају другима, да их кажњавају, да уводе санкције и много шта друго – каже Додик.

Резолуција није прошла

Предсједник Српске наглашава да чак пет милијарди и око 200 милиона људи широм свијета није подржало резолуцију.

– Та резолуција коју су предложили Нијемци и били главни спонзори није прошла. Нема демократску верификацију, она нема број земаља које су стале иза тога, нема број од пет милијарди и 200 милиона људи који су кроз своје политичке представнике били уздржани, изашли или гласали против. И ми смо дјеловали колико смо могли, биће времена да се о томе прича. Највише је учинила Србија и предсједник Вучић, јер имају међународни статус чланице УН-а. Предсједник Вучић се није штедио у томе – појашњава Додик.

Додик каже да су и већински муслиманске земље, и поред потребе за солидарношћу, изразиле забринутост и препознале намјере због доношења резолуције без претходно оствареног консензуса.

– Већина арапских земаља није гласа за ову резолуцију. Муслимани су очекивали да ће бити праћени без обзира шта се десило. То показује да су муслимани у БиХ изабрали погрешну страну и да су на тој страни мањина, од 84 земље. Проста већина од укупног броја, а то је 98 земаља, они су имали тек 84, уз велики притисак. То говори и промјени односа у свијету. Овај пут, САД се напрегао за остатком Запада да придобије што више земаља, а успјели су да достигну тек 84 земље, а то није довољно за просту већину. Они су прије пар дана имали 63 земље, па су за ових неколико дана успјели да око 20 земаља преломе на неки начин. Рецимо, Египат је прије пар дана говорио да сматрају да то не доприноси помирењу, што си и рекли у говору, али су из свог неког разлога, вјероватно због броја избјеглица и свега, морали да ураде то што јесу. Феноменално понашање Азербејџана, такође, не може а да се не захвалимо Мађарској. Ми нисмо завађени са свијетом, а то се данас показало. Гласањем је срушена БиХ. Већина свијета мисли да БиХ не треба да постоји, земља која нема буџет, Уставни суд, гдје је постављен неки лажни високи представник, која мијења правила. Једини који имају суверенитет и карактер је Република Српска. Та политика данас је дала резултате – сматра Додик.

Пораз многих политика

Како каже, политички гледано, данашње гласање пораз је многих политике, али прије свега бошњачке.

– Ако сте имало нормални не можете рећи да је 84 већина од 196, како ћете рећи? У политици, математика има свој значај, само у исказивању броја и ничега више. Политички гледано, ово је пораз многих политика, бошњачких прије свега. Ово говори о томе да су бошњачке политике на погрешној страни. Требало је да буду политике договарања са нама, а не послушништво према Американцима и Нијемцима. Они су с њима јер мисле да ће највише зла учинити нама Србима. Сада се показало да то није тако. Ми Срби морамо да кажемо доста вас је било, немамо ниједан разлог да вам било шта вјерујемо. Овдје је завршена прича око тог геноцида, они ће се позивати на неку врсту формалности и вјероватно ће се и њима то згадити – казао је Додик.

Резолуција 1244

Поштоваћемо резолуцију коју су они усвојили, када се по Резолуцији 1244 српска војска врати на КиМ.

– Једини одговор на ово би било, имајући у виду Резолуцију 1244, која је обавезујућа, јер је она резолуција Савјета безбједности. Ми ћемо поштовати ову резолуцију коју су они усвојили оног тренутка када се по Резолуцији 1244 српска војска врати на Косово.

Пропала њемачка политика

Њемачка, каже Додик, игра покварено, а поготово када су у питању Срби.

– Њемачка игра покварено. Игра кварно према Србима и то дуго вријеме. Када год су се навалили на Балкан, изгубили су ратове, јер су се Срби супротставили томе. Разбили су Југославију, Нијемци су то спонзорисали путем Геншера који је условио земље Европе и рекао ако хоћете наставити споразум о уједињењу земаља у ЕУ, морате гласати за независност Словеније и Хрватске, а то је значило распад бивше Југославије. То је било директно уперено против Срба, који су сматрали да је Југославија оквир у коме они могу и у Хрватској, и у Црној Гори, и Македонији и Словенији, да упражњавају слободу са епицентром у Београду. Њемачка шаље Шмита да ради то што ради, појављује се и у Уставном суду и спонзорише резолуцију, корумпира земље. Имамо информацију да су слали помоћ неким земљама у Африку како би они гласали против Срба. То говори о озбиљности њихових намјера. Пропала је њемачка политика – јасан је Додик.

Он додаје да БиХ нема будућност и да неће постојати.

– Вјерујем у ту будућност, да ће БиХ пропасти и да је неће постојати. Ово што се данас десило, показало је да је било смисла у свему овоме учествовати свих ових година и истрпјети многе критике, многе дисквалификације. Многе земље разумију шта је истина. Ни ЕУ није остала јединствена – закључио је Додик за АТВ.

Подијели: