Потребна широка коалиција као одбрамбени механизам

08.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик указао је данас на потребу стварања широке коалиције као одбрамбеног механизма за политике које покушавају да наштете Српској.

Додик је напоменуо да постоји апсолутно политичко јединство владајуће коалиције која показује способност да синхронизовано дјелује када је ријеч о политичким питањима, али је истакао важност формирања широке коалиције која треба да обезбиједи двотрећинску већину у парламенту Српске.

Додао је да бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић стално покушава да наштети Републици Српској, као и међународни фактор предвођен ЕУ и САД који инструишу судије Уставног суда БиХ какве одлуке да донесу против Српске, као што је о имовини.

Истакао је да ће бити учињено све да се Српској врате одузете надлежности, без обзира на критике да је то сецесија.

ОЈАЧАТИ СРПСКО ПРИСУСТВО У МИНИСТАРСТВУ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА

Република Српска жели ојачати присуство у Министарству иностраних послова у Савјету министара, јер је оно у претходном периоду потпуно девастирано и политиком према српском кадру коју је спроводила бивши министар из СДА Бисера Турковић, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да је на данашњем састанку са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Бањалуци, осим функционисања органа на нивоу БиХ, разматрано и питање усаглашавања буџета на нивоу БиХ, као и спровођење ранијих договора о кадровским рјешењима.

Он је навео да је разговарано и о наставку примјене изборних резултата у вези са формирањем Владе Федерације БиХ.

– То није под нашим утицајем, али видимо да се што је прије могуће покушава доћи до формирања владе која би наслиједила ону која годинама ради без званичног мандата и у привременом аранжману – рекао је Додик.

Он је додао да је са Човићем разговарао и о унапређењу положаја Срба у Ливањском кантону.

Додик је рекао да га је Човић информисао о ситуацији у Хрватској, а он њега о ситуацији у Србији којој се у вези са Косовом намеће “да узме или остави неки споразум који се, иако није потписан, проглашава валидним”.

(Срна)

Подијели: