“Предлажем бар један дан седмично без мијешања дипломата у унутрашња питања у БиХ”

02.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да подржава идеју америчког амбасадора Мајкла Марфија да у БиХ сваки дан треба да буде дан борбе против корупције, али би предложио и то да у БиХ бар један дан седмично буде без мијешања дипломата у унутрашња питања БиХ.

– Амерички амбасадор у континуитету злоупотребљава чињеницу да смо му дали сагласност да представља своју земљу у БиХ, али му нисмо дали сагласност да је уређује, у њој пресуђује и одлучује”, истакао је Додик упитан да прокоментарише Марфијеву изјаву да о томе да, како је рекао, политичари раде за организоване криминалане групе, а не за грађане, као и о наводним изборним преварама.

Предсједник Српске је нагласио да се најдрастичнији примјери корупције, о којој амбасадор Марфи воли да прича, виде управо у дјеловању Амбасаде САД која је финансијском подршком појединим медијима, политичким партијама и удружењима створила експоненте своје политике, а не слободне и одговорне појединце или медије.

– Ако то није корупција, онда не знам шта би могла бити – рекао је Додик.

Што се тиче избора и њихове регуларности, нагласио је предсједник Српске за Срну, амбасадор Марфи није уопште позван да се мијеша ни у то питање.

– Али кад се већ умијешао, морам му рећи да САД из којих долази нису успјеле да сачувају интегритет изборног процеса чему је свједочио цијели свијет, те стога није баш најподеснија особа да коментарише изборе у било којој другој земљи. БиХ, каква год да је, у изборном процесу није забиљежила људске жртве и нереде каквим смо свједочили у САД прије двије године – подсјетио је Додик.

Он је додао да би предложио америчком амбасадору да престане причати о криминално коруптивним радњама и појединцима, и да наложи тужилаштвима и судовима да раде свој посао.

– Ако их већ контролишу, а контролишу их, нека им коначно нареде да раде свој посао. Могућност да то чини било који орган власти у БиХ узели су у своје руке и ред би био да међународна заједница на челу са САД преузме одговорност за стање у БиХ када је ријеч о криминалу и корупцији. Не пристајем више да их они бирају и управљају њима, а ми који смо бирани на изборима да одговарамо за стање у друштву – истакао је Додик.

Он је указао да прича о владавини права и закона у тренутку док се крши Бечка конвенција о дипломатским односима је трагикомична, као што је трагикомично инсистирање на постојању високог представника који је нелегално дошао у БиХ и лажно се представља.

– Ако Марфи мисли на такву владавину закона – хвала, нисам заинтересован – поручио је Додик.

Подијели: