Прослављањем Дана Републике окупљамо се око Српске

05.01.2023.

Позивам све грађане да присуствују обиљежавању Дана Републике – 9. јануара у Источном Сарајеву, да покажемо саборност и вриједности које промовишемо, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Дефиле ће биће величанствена манифестација. Наши припадници полиције учествоваће на дефилеу, али ће и обезбјеђивати дефиле – рекао је Додик.

Додик је навео да је поносан што ће присуствовати централној манифестацији обиљежавања Дана Републике у Источном Сарајеву са грађанима Српске.

– Импресионирали су ме када су носили највећу заставу. Позивам вас све да дођете. То је диван тренутак и нешто што показује окупљање око Републике Српске и зато је важно да нас буде што је могуће више – навео је Додик.

 ЦИК БиХ мјесто политичког одлучивања

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас за РТРС да је Централна изборна комисија БиХ бесправно прибавила себи овлаштења да одлучује о свим изборима, укључујући и избор делегате у Дом народа ПС БиХ, иако у Уставу Републике Српске и БиХ јасно пише да Народна скупштина бира делегате из Српске.

Додик је истакао да је “Република Српска годинама уназад бирала делегацију за Дом народа ПС БиХ у НСРС готово јавним гласањем”, а онда су, како је рекао, неки мајстори нереда, странци и неки из Сарајева смилисли да садашњи систем избора делегата.

– Један од основних елемената који ће ићи у ревизију изборног законодавства је управо тај – желимо да вратимо то у НСРС, да Парламент Српске бира делегате за Дом народа, то пише у Уставу БиХ и Републике Српске, а овдје смо дошли у позицију да то ради ЦИК, што је неприхватљиво, јер је то потпуно уплитање у законодавни систем власти – нагласио је Додик.

Он је нагласио да је ЦИК изабран да би био мјесто политичког, а не ауторитативног одлучивања.

– Три, четири пута су одлучивали различито о делегатима за Дом народа ПС БиХ. Одлучивање ЦИК-а је политички мотивисано, предсједник је из СДА и проводи њихову политику. Имате из члана ПДП-а који је гласао потпуно неразумно, прошли пут супротно од оног што је данас одлучено – рекао је он.

Подсјећамо, ЦИК БиХ усвојио је данас одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ на жалбу СНСД-а у вези са петим делегатом у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Подијели: