Путин одлично разумије позицију српског народа, Русија подржава договор у БиХ

09.02.2024.

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин одлично разумије позицију српског народа и Русија подржава договор у БиХ, што је и наша политика, истакао је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је изразио захвалност за став предсједника Руске Федерације Владимира Путина према српском народу изнесеног у разговору с америчким новинаром Такером Карлсоном.

Додик је навео да крајем овог мјесеца путује у Русију, Бјелорусију и Турску, гдје ће разговарати са бројним званичницима.

– Крајем мјесеца путујем у Русију, а прије тога ћу боравити у Минску. Почетком марта одлазим у Анталију, гдје се одржава велики економски форум чији је покровитељ предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Вјерујем да ћу имати прилику да се састанем с њим као и с многим предсједницима који долазе на тај економски форум – рекао је Додик.

У марту у Републику Српску долази и премијер Мађарске Виктор Орбан, каже Додик, и најављује да ће у наредном периоду посјетити неколико европских држава и разговарати с лидерима тих земаља.

Када је ријеч о Русији, Додик је увјерен да предсједник Владимир Путин не доприноси ескалацији сукоба, а у Украјини жели да заштити народ и спријечи негативне посљедице дјеловања Запада према Русији и руском народу.

– Ово није сукоб украјинског и руског народа. Мени је жао због тога. Запад жели да дисциплинује све овдје, да нас придобије да уводимо санкције Русији. Видљиво је да они не могу да сломе Русију на тај начин – навео је Додик.

Додик је рекао да предсједник Руске Федерације поштује друге народе и штити своју државу.

– Могли смо да видимо да предсједник Путин води рачуна о својој држави. Запад је сматрао да има право на тихи начин окупирати Украјину, и да Русија нема право бранити 15 милиона Руса на том подручју – указао је Додик.

Он мисли да Запад жели да притиском на Руску Федерацију допринесе њеном распаду и да створи неколико земаља које би биле лаган плијен.

– То је јасно и предсједнику Путину, али је јасно и нама. Јасно је читавом свијету да је то била првобитна намјера. Зато се Русија, што сте могли и да видите, повлачила у бројним ситуацијама да не би изазвала конфликт, а била је сада притјерана уза зид и морала је да реагује – истакао је Додик.

Додик је рекао да је Путин игнорисан у западним медијима и да је прављена слика о њему као да је пријетња цијелом свијету.

Подијели: