Регулисати јавни простор, свака мјера превршена

18.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да су људи тражили да буде регулисано питање које се односи на блаћење у јавном простору, јер је свака мјера превршена.

Додик је рекао да су у земљама ЕУ далеко строжи прописи који се односе на јавни простор од Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

“Право је новинара да искажу став, али када се види ко је данас био на протестима у Бањалуци, онда је јасно коме је стало да не буду усвојене измјене и допуне Кривичног законика и ко у Републици Српској брани новинарску слободу”, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да ЕУ жели да до краја године, ригорозније од Републике Српске, регулише питање јавног простора.

“Приједлогом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске предвиђене су апсолутно ниже казне од нацрта овог закона и уважене сугестије из јавних расправа. Сигурно је да нико нема право да угрожава слободу другог”, додао је Додик.

Он је нагласио да покушава да утиче да медији буду у функцији истине, а не дисквалификације и подметања.

“Није овдје само прича о медијима. Нико наведеним законом не жели да заштити било кога, него да буде уведен ред. ЕУ је некоректна и наводи да у земљама чланицама постоји законско рјешење којим се третира ова област, али да је правосуђе развијено и неће злоупотријебити ништа. Питам – чије је правосуђе овдје, да није можда наше или је реформисано у складу с њиховим препорукама”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је право свих да учествују у процесу доношења закона, али да их већина доноси.

“Противићу се злоупотреби наведеног закона, али они који су данас протестовали добијају средства од странаца. То је БН који безгранично лаже, Бука и остали. Они то раде да тему подигну на виши ниво како би страним менторима рекли да им треба више новца за борбу против мене. Не боре се они против мене, јер никоме нисам противник и видјећемо како ће све то бити”, закључио је Додик.

Подијели: