Република Српска је најважнији национални интерес државе Србије

02.02.2023.

У дванаестој епизоди емисије “Релативизација”, Љиљана Смајловић је са председником Републике Српске Милорадом Додиком разговарала о томе зашто се од Републике Српске прави баук, да ли би Заједница српских општина (ЗСО) била нова Република Српска, као и коју велику грешку су направили Срби у прошлом веку.

Додик, који је недавно изабран за председника Републике Српске, казао је да већ 18 година побеђује на изборима зато што људи верују да се он упорно и до краја бори за очување Републике Српске. Додао је да је створен јединствен став о томе да је потребно очувати тај ентитет након што су Срби неоправдано оптуживани за геноцид.

“Сви знамо, истог тренутка када се разгради евентуално тај оквир који се зове Република Српска, да тамо за Србе живота нема и то показује и остали део Босне и Херцеговине који није Република Српска”, казао је Додик.

Говорећи о томе што је СДА забранила да се у Кантону Сарајево дижу три прста, Додик је рекао да то показује да све што се идентификује са нечим српским у Сарајеву не може да буде прихваћено, те да ће, када следећи пут оде у Сарајево, одмах показати три прста.

“Тачно је да покушавају од Републике Српске да направе баук, а то је само зато што Република Српска не дозвољава да буде укинута и не дозвољава да изгуби своје компетенције које има Уставом Босне и Херцеговине са једне стране, односно у Дејтонском споразуму као међународном уговору”, казао је Додик.
Председник РС је рекао да је Запад одустао од Дејтонског споразума у практичној примени, те да је велико питање да ли има значаја било шта потписати на међународном плану.

РС најважнији национални интерес Србије

Додик за себе тврди да је човек мира, да није човек мржње, али да је агилан ако је потребно да одбрани своја права која пишу у Дејтонском споразуму и Уставу.

“Косово може да буде најважнији државни интерес Србије, али Република Српска је најважнији национални интерес државе Србије. Зато су сви односи које имамо апсолутно усмерени на то да се стабилизује Република Српска, а не да буде велика претња Босни и Херцеговини”, истакао је.

Говорећи о ЗСО, Додик је рекао да се Албанци са Косова и Метохије плаше како ће од КиМ настати “нова Република Српска”, истичући да није он тај који је покренуо ту причу, већ Албанци.

“Ако сте пристали на ЗСО, то је то. Ето не зове се Република Српска, али се зове Заједница српских општина која има ингеренције у области здравства, урбанистичког и регулационог планирања, има ингеренције на питањима полиције, све то ми већ имамо тамо”, рекао је Додик.

Доживљавају нас као јерес

Како је навео, Сарајево жели централистичку земљу, те да зато праве табу од Републике Српске. Према његовим речима, у Сарајеву постоји став да је РС страно тело, а оно може да се реши само ако “то страно тело прихватите да више није ту”.

“Пошто Република Српска не прихвата да Босна и Херцеговина призна Косово и Метохију као независну државу, доживљавају нас као јерес”, рекао је Додик.

Додик је казао да није спреман да ратује, али ако не успе он у свом политичком или биолошком животу да створи ситуацију да се Република Српска примакне статусу независне државе, биће задовољан ако остави иза себе генерацију политичара који ће се борити да Република Српска буде независна држава.

О периоду рата на простору Босне и Херцеговине, Додик каже да је био војник Војске Републике Српске, а да је униформу заменио јер је Скупштина донела одлуку да посланици свој ратни ангажман морају да упражњавају у Скупштини.

Тврди да своје политичке ставове никада није мењао иако се у том периоду није слагао са владајућом партијом.

Срби погрешили што су се определили за југословенство

Председник РС је казао да су Срби у 20. веку направили озбиљну грешку, јер су се определили за југословенство, уместо да су изградили снажну националну државу након Првог светског рата, као народ који је толико страдао у том рату.

“Срби, који су ослободили све друге републике, амнестирали су Хрвате, чак и Словенце од ранијих аранжмана које су имали још пре Првог светског рата и дали им прилику да се национално окупе и државно моделирају да би на крају тог истог века Србима рекли да смо главни кривци за њихову позицију и сви су се одрекли чињенице да су Срби њима омогућили слободу”, казао је Додик.

Говорећи о односима са Америком и Американцима, Додик је испричао анегдоту са његовог породичног имања из 2004. године, када је био у опозицији, а против њега вођен судски поступак. Како је испричао, тадашњи амерички амбасадор дошао је код њега у посету, затражио да прошетају по имању и понудио му да призна да је крив и да буде осуђен на затвор, а да ће заузврат Вашингтон учинити да он не оде у затвор.

“Хтели су моје признање, да ме трајно дисквалификују и да покажу другима како могу да поступају”, рекао је он.

Додик тврди да се Американци у све петљају и да су јаки онолико колико је јака наша перцепција о њима. Додик, коме су Сједињене Америчке Државе увеле више санкција, рекао је да нема ниједан рачун ни имовину у иностранству, те да му је Вашингтон увео санкције више због дисквалификације него да му економски наштети.

Појаснио је зашто је прекинуо сарадњу са лобистичком организацијом у Америци и додао да “ако хоћете озбиљан политички продор у Стејт департменту потребно је да иза себе имате озбиљне лобистичке куће”.

“Сад кад ме питате ко су били амерички амбасадори, то је све пролазна прича, зато што су наши људи склони да памте те људе, они су безначајни. Гледао сам то у Стејт департменту, то су потпуно безначајни људи, они су само моћни овде јер им ми кажемо: Где си боже”, рекао је Додик.

Како је навео, Америка данас има силне проблеме, а основни циљ САД је да разбију Европску унију и да је подреде себи.

“Америка има отворен проблем са Кином и са Јужном Америком, имају и своје поделе, они су толико пуни проблема да њима прича о Босни и Херцеговини сада не значи ништа”, казао је он.

Говорећи о Међународном суду правде, Додик је казао да, ако су хтели да осуде некадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића, онда је требало у истој судници да буду и Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман, па би та врста правде могла да се оправда.

“А не да кажу: Милошевић је крив, а Туђман није. Или да кажу Алија Изетбеговић умире, ево прекида се хашка истрага зато што је умро. Па зашто сте чекали да умре, зашто га нисте довели и рекли да је он исто осумњичен”, упитао је Додик.

Подијели: