Ријешити питање избора судија у Уставном суду

08.02.2024.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да треба донијети закон да се судије у Уставном суду БиХ бирају тако што би се потврдила уставна одредба да Република Српска бира два, Федерација БиХ четири, а три Парламентара скупштина БиХ, те да ће то бити и приједлог.

“Када смо причали прошли пут, речено је да свако може да има свој приједлог. Можда ћемо ми редложити неког Руса, а можда ће бошњачка страна предложити Американца и ако Парламентарна скупштина донесе одлуку да то тако иде, то ће тако и бити”, рекао је Додик.

Он је рекао да се залаже да све буде у служби грађана, па тако и овај закон.

“Ми смо тај закон већ предложили и доставили нашим партнерима. Да се онако, како се бирају и чланови Централне изборне комисије, спроведе процедура и за ову тројицу”, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

Он је појаснио да то подразумијева да се формира ад хок парламентарна комисија која ће спровести процедуру за утврђивање приједлога који ће доћи на Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

“Мислим да је то нешто на шта ми из Републике Српске дуго година нисмо били спремни, али мислим да сада можемо. Ако не буде сагласности, мислим да ћемо имати проблема”, поручио је Додик.

Он није хтио да коментарише пријетње које се могу чути посљедњих дана, рекавши да постоје органи и на ентитетским и на заједничком нивоу који треба да се баве тим питањима.

Подијели: