Русија неће допустити отимање имовине Републике Српске

22.02.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС да руски предсједник Владимир Путин сматра недопустивим да се путем неизабраног странца /Кристијана Шмита/ покушава отети имовина Републике Српске и да Русија то неће прихватати.

Додик је рекао да је Путин на састанку у Казању исказао сагласност са његовим процјенама односа у БиХ.

– Путин савршено добро зна да странци путем неизабраног сранца покушавају да нам отму имовину и сматра да је то недопустиво и да Русија неће прихватати такву врсту понашања. Овдје је васкрсла снага Републике Српске и ја сам на то поносан – истакао је Додик у интервјуу за РТРС.

Он је нагласио да је за Републику Српску веома важно да постоји Русија која разумије суштину Дејтонскг споразума.

– Високо децентрализована БиХ са јаким аутономијама каква је Република Српска, то је оно што ми ми тражимо. Међутим, Американци су све учинили да то развале и да се игра на централизацију БиХ – рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је Русија свих ових година остала принципијелна, штитећи Дејтонски споразум.

– Остала је принципијелна и онда када је требало да се, под најездом Британаца, српски народ у УН оквалификују као геноцидан, када је уложила вето и онемогућила такву квалификацију. Замислите, нико се није сјетио да то каже за њемачки народ који је учинио серију геноцида или за Американце који су учинили прве геноциде у историји народа, али су хтјели да један мали српски народ квалификују као геноцидан само зато што је то била воља Британаца, а онда су се појавили Руси који су рекли “не, то није тако” и није се ни десило. Има само њихова намјера, зла воља и мржња Британаца према нама, али формалноправно гледано, није то – рекао је Додик.

Он је истакао да Русија сваки пут када се у Савјету безбједности УН нађе тема “Дејтонски споразум и БиХ”, с правом има шта да каже и да то Српској одговара, јер увијек каже оно што је тачно и објективно.

– Да није руског односа према том питању, вјерујем да би Република Српска, ако би данас и постојала, била маргинална, празна љуштура, далеко сјећање. Када се све то сагледа, импонзантна је истрајност предсједника Путина и његовог тима који схватају о чему се ради и да су на правој страни историје – рекао је Додик.

Он је навео да Русија подржава територијални интегритет БиХ и унутрашњи договор, а никао наметања и наређења.

– Од Путина никада нећете чути “ми ћемо подржати независност Републике Српске” или “урадите то”. Не, он увијек принципијелно каже “ми подржавамо територијални интегритет БиХ, али ми знамо да тамо може да се живи само уз договор три конститутивна народа”. То што су Американци смислили причу о томе како треба да нестану народи и одједном устану грађани, то је друго питање, илузија која не може да прође. Имате само мали избор – да ли бирате да радите у илузијама или у стварности. Увијек ћете изабрати руску страну јер разумије мултиетничност, сарадњу међу народима, а шта разумије Америка – свој начин да асимилира сваког ко дође – сматра Додик.

Додик је подсјетио да се Република Српска од почетка противи увођењу санкција Русији, наводећи да руски предсједник то зна и цијени.

– Показали смо истрајност да не прихватамо увођења санкција Русији, за шта је Путин одао признање. Он разумије комплексност тог питања, али њему је важно да нема формализованих санкција, у смислу да је Прдсједништво или Савјет министара донио ту одлуку. Дешава се да неки неодговорни амбасадор уради нешто негдје далеко. Да је Република Српска увела санкције Русији, ми не бисмо овдје сигурно сједили – закључио је предсједник Српске.

Он је нагласио да је једна мала заједница каква је Република Српска показала храброст и снагу да каже “не” западним санкцијама и да истраје на томе све до данас, додајући да то није једноставно и да Русија то разумије.

Додик је рекао да је и на данашњем састанку показана пажња, стрпљење и разумијевање за позицију Републике Српске и да је поручено да Русија не оставља своје пријатеље.

Додик је рекао да је од Путина чуо да је позван као почасни гост на Игре будућности, што га је, каже, посебно изненадило и обрадовало.

Када је ријеч о привредној сарадњи Српске и Русије, Додик је рекао да је потврђено да ће остати исти ниво везано за снабдијевање гасом и да разговарају о томе да Српска добије дугогодишње гаранције и да се уради реорганизација.

– Путин је дао сагласност за то. Нова организација подразумијева приступ у којем ћемо се ми овдје појављивати као партнери, али и пријатељи и да ћемо у том погледу моћи да рачунамо на нове видове организовања и тржишног наступа. Дугогодишњи аранжаман значио би да и нашим партнерима можемо да пружимо стабилност – навео је предсједник Српске.

Говорећи о одликовању које му је Путин уручио – Ордену Александра Невског, Додик је истакао да се за то требало родити и да је велика част добити од руског предсједника орден који се додјељује страним државницима.

Додао је да је ово један од најдражих и најважнијих оредена који посвећује свим људима Републике Српске.

– Ово је орден Републици Српској, њеној истрајности, нашој будућности и остаће забиљежен у историји као доказ неусмњивог пријатељства и разумијевања предсједника Путина и Русије према Републици Српској – поручио је Додик.

Путин је човјек мира

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС да руски предсједник Владимир Путин није човјек рата, већ да је био приморан да специјалном операцијом у Украјини брани националне и државне интересе.

Додик је рекао да се Путин залаже за очување мира и стабилности и сарадњу међу људима.

– Запад је прекршио сва упозорења још од 2008. године, од Минхенске конференције, да не иде са НАТО према границама Русије и не атакује на њен политички систем. Запад је све то прекршио у својој ароганцији да се домогне Русије и доведе до њеног цијепања – навео је Додик.

Он је истакао да је Русија из свега тога изашла још јача, што Запад није очекивао.

– Када је почела специјална операција у Украјини, Запад је очекивао да ће Русија досегнути највиши степен социјалне биједе и сиромаштва. Међутим, Русија се показала другачијом, Путин се показао способним да води друштво у деликатним околностима, да мобилише снаге и руководство које је показало да је способно да управља кризама, тако да сад имамо значајну производњу у свим секторима – нагласио је Додик.

Он је рекао да Русија под вођством Путина развијала своју привреду и изградила стабилност и слободу за све своје грађане.

– Русија друге помаже и никог није окупирала, није окупирала ни Украјину – истакао је Додик.

У Казању на традиционалан начин прослављамо додјелу Ордена Александра Невског

У Казању смо на традиционалан руски начин прославили додjелу Ордена Александра Невског, који ми је данас уручио предсједник Русије Владимир Путин рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Подсјетимо, предсједник Руске Федерације Владимир Путин уручио је данас у Казању Орден Александра Невског предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Подијели: