Русија спремна да испоручује енергенте

22.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Русија спремна да испоручује енергенте Европи уз плаћање економске цијене.

Додик је навео да је са предсједником Русије Владимиром Путином разговарао о испоруци гаса и нафте и о проблемима снабдијевања.

– Санкције Русији су допринијеле ставу ове земље о снабдијевању енергентима. То је став глобалних играча, а ја сам покушао да разумијем како ће се све кретати – рекао је Додик.

Додик је изјавио да у Москви нема несташица и да се не би могло закључити да постоје неке врсте угожавања стандарда.

Поновио је да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума и да је веома укључена у његово спровођење.

– Дејтонски мировни споразум су у знатном обиму девастирале земље Запада. Отишло се од онога што је слово Споразума у нешто што је имагинација која је заробила БиХ и зато не може да се креће даље. БиХ се мора вратити на слово Дејтона и да три конститутивна народа у складу са тим остварују права – додао је Додик.

Истакао је да је Путин информисан о свим детаљима.

– Интересовао се и за изборну реформу у БиХ. Путин сматра да народима у БиХ треба обезбиједити право конститутивности, за шта се Русија залаже. Сада имамо оне који се залажу за поштовање Устава БиХ и оне који су против. Руси желе да заштите Устав БиХ, што Републици Српској одговара и тако ће се понашати – рекао је Додик.

Поновио је да ће за Републику Српску цијена гаса бити 460 долара за 1.000 метара кубних.

Подијели: