Руска Федерација – најпоштенији гарант Дејтонског споразума

11.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да се Руска Федерација показала као најпоштенији гарант Дејтонског споразума, који поштује територијални интегритет БиХ, што је био разлог да руском предсједнику Владимиру Путину додијели орден.

“Кад год сам разговао са /руским/ предсједником /Владимиром/ Путином никада није рекао да је то спорно и увијек је, не само у званичним саопштењима, него и у разговорима са њим потенциран мир, територијални интегритет и да Русија може да подржи наше право само у оквиру Дејтона”, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је подсјетио да годинама уназад има одличне односе и одлично разумијевање на релацији Путин, он и Република Српска, напоменувши да додјела ордена руском предсједнику нема никакве везе са Украјином.

“Само они злонамјерни покушавају да то повежу са тим. Не видим разлога зашто неко `пјени` у Сарајеву или у Бањалуци због тога. То је одраз и реакција на дугогодишњу сарадњу коју смо имали”, истакао је Додик.

Додик је рекао да Република Српске не жели да буде увучена у општу антируску хистерију, истичући да то говори да је Српска остала неутрална.

“Волио бих да није било рата у Украјини и да се одмах заврши. О томе ја не одлучујем нити шта радим. Али, оно о чему сам ја одлучивао, јесте да човјеку који деценијама стоји на објективном приказивању Дејтонског споразума уручим орден јер је то било планирано нашим годишњим плановима за додјелу ордења”, појаснио је Додик.

Он је најавио да ће у наредним годинама, имајући ово виду, понудити свим предсједницима земаља гараната Дејтонског споразума да им лично уручи одликовања – предсједнику САД, Француске, Велике Британије, Њемачке.

“Република Српска на овај начин жели да захвали онима који су на позицији заштите Дејтонског споразума”, истакао је Додик.

Додик је рекао да је Републици Српској част што је руски предсједник исказао жељу и вољу да прими орден.

“Процедура је таква да је прије неколико мјесеци Путину упућен захтјев, молба да прими орден, на шта је он одговорио да хоће”, појаснио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је предсједника Русије Владимира Путина Орденом Републике Српске на огрлици за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској.

Орден Путину требало би да буде уручен приликом његовог првог наредног састанка са предсједником Републике Српске.

Подијели: