Руски конзулат у Бањалуци могао би да буде отворен ове године

26.02.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би руски конзулат у Бањалуци могао да буде отворен већ ове године.

Додик је у интервјуу за руски лист Известија рекао да су све одлуке о отварању представништва Русије у Српској, које је најављено у мају 2022. године, донијете са обје стране и да се тренутно ради на техничким и логистичким питањима која ће омогућити да представништво буде што прије отворено.

На питање да ли очекује да ће се то десити ове године, Додик је одговорио: “Да, наравно, мислим да је то реално”.

Додик, који се 21. фебруара састао са руским предсједником Владимиром Путином у Казању, рекао је да је Република Српска прошле године потписала уговор са руским Гаспромом о дугорочним испорукама гаса до 2025. године.

На питање по којој цијени Република Српска купује гас од Русије, Додик није навео о којој цијени је ријеч, али је рекао да је Република Српска задовољна том цијеном.

Потврдио је да је Српска почела да плаћа руски гас у рубљама.

Одговарајући на питање да већ дуги низ година говори о могућности одржавања референдума о независности Републике Српске и да многи посматрачи то називају политичком игром, сматрајући да Бањалука заправо никада то неће учинити, Додик је рекао да је Српска увучена у БиХ и била приморана да јој се придружи послије Дејтонског споразума.

– Ако кажете да Бањалука никада неће то урадити, да ли сте спремни да се кладите на то? Ми нисмо авантуристи – рекао је Додик.

Истакао је да Бањалука никада није одустајала од потребе јачања Републике Српске и да чека да “неке велике силе да кажу да народ има право на самоопредјељење”.

На питање да ли је референдум могућ ове године, Додик је одговорио:

“Видјећемо”.

Одговарајући на питање да ли Република Српска разматра могућност, бар у теорији, да се у будућности придружи Србији, Додик је рекао да ће Република Српска остати у оквиру територије у којој се сада налази, првенствено руководећи се интересима свог народа.

  1. – Ми смо један народ са народом Србије, а Србију доживљавамо као домовину. Свакако ћемо сачувати субјективитет Републике Српске. Али као што је, на примјер, њемачки народ имао право да уједини Источну и Западну Немачку, можда ће некад и српски народ имати исто то право. Наш циљ је да живимо заједно са Србима, легално и легитимно – рекао је Додик.
Подијели: