Сабор свих Срба биће уписан у историју српског народа

08.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је на заједничкој сједници влада Српске и Србије је усвојена Декларација историјски и суштински национални документ који рехабилитује српске националне интересе.

– Вјерујем да ће овај догађај бити уписан у историју српског народа.  Декларацијом се обухватају сви важни аспекти наших односа – рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће декларација бити усвојена у скупштинама Србије и Српске и да ће то бити власништво сваког човјека српских држава.

– Српска је задовољна аутономијом коју је добила путем Дејтонског споразума, али је то доведено у питање. БиХ не може да настави са кршењем Дејтона, боље је да живимо као добре комшије него да будемо трајно посвађани укућани. Српски народ жели мир – истакао је Додик.

Додик поручује да у Српској сматрају да БиХ не може да настави са кршењем Дејтона, који су општих и несагледивих размјера.

– Боље је да живимо као добре комшије, него да будемо трајно посвађани укућани, и да нам то постане начин живота. Српски народ трајно жели мир – истакао је Додик.

На овом националном сабору, послаће се порука да смо припадници једног народа, гдје год да били, и да Срби нису црногорски или босански, него су Срби.

– И данас сам чуо неке прије нас да не желимо да некога угрозимо. То је својствено нама. Али су многи угрожавали нас. Излазимо са снажном декларацијом. У времену када се у УН-у окупљају они који су хтјели да нам наметну етикету геноцидног народа. То није речено, али се подразумијева. Ми нисмо геноцидан народ. Ова резолуција се нас не тиче у смислу да треба да је проведемо. А највеће понижење је чињеница да су кориштени механизми из пословника Генералне скупштине који кажу да је то небитно питање. Српски народ треба да ода признање господину Вучићу због његове борбе. Препознати у неповољном окружењу тренутак и борити се као господин Вучић, могу само велики државници. Више него ико је схватио да то није само обичан папир који неко треба да усвоји, него је нешто што трајно треба да нас обиљежи. Обиљежиће нас само ако ми пристанемо, а ми то одбијамо – рекао је Додик.

Он је поручио и да се гласно треба рећи да је Косово и Метохија неотуђиви дио Србије, али и Републике Српске због културног насљеђа.

– Желимо да кажемо јасно да је Српска била задовољна аутономијом која јој је дата Дејтонским споразумом. Али морате да знате да је то низом година, разним акробацијама срушено и доведено у питање. И данас би били задовољни аутономијом датом у Дејтонском споразуму, али је то немогуће. Не због нас, него оних који не желе да се врате у оквире Дејтонског споразума – рекао је Додик.

Каже да морамо да кажемо да Република Српска своје задовољство аутономијом у Дејтону, не може више да га афирмише јер је оно угрожено.

– 90 одсто овлаштења отето је. Због неких илузија странаца. Важно је да дамо одговор и да он буде јединствен. Околности на међународном плану су битно промијењене. Неопходно је да српски народ на овом Сабору да одговор на бројна питања – каже Додик.

Додик је нагласио да се равнотежа у свијету промијенила и да се морају разумијевати међународни односи.

– Александар Вучић их разумије боље него други. Ми у Српској сматрамо да БиХ не може да наставити са кршењем Дејтона и страном интервенцијом. Боље је да живимо као добре комшије, са својим правима, са својим политичко-територијалним субјектима, него да будемо трајно посвађани укућани. Српски народ жели мир и колико пута смо то рекли. Увјерен сам ако дођемо у тренутак да морамо да одлучујемо о томе, само слиједите одлуку предсједника Вучића у том тренутку. Он је човјек који може да да одговор на то питање – истакао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да ово српско окупљање треба да буде поздрављено и од наших комшија. Поруке о поштовању једних других биће послате са Сабора.

– СПЦ за српски народ је институција која је очувала наш идентитет. Припадници наше цркве кроз историју су жртвовали своје животе. Од нас се тражи да жртвујемо свој комодитет. И да знамо ко је био за ту проклету резолуцију у УН-у и да имамо однос према њима. Да не заборавимо за неколико дана. Они су нас натјерали да у наше колективно памћење ставимо њихове зле намјере. Желимо да Србија буде јака и она се уздигла. Задње деценије Србија је непрепознатљива. Видим промјену, снагу. Она није у зградама и путевима. Она је у опредјељењу. Вучић сваки дан живи у борби за српски народ и Србију – рекао је Додик.

Он је нагласио да је поносан на Вучића што је одбио све нападе који су долазили од оних који су сматрали да је успјех када Срби не могу да изразе своје циљеве.

– Сви у ред и будите захвални што сте дио овог великог скупа. Вратимо се својим правим вриједностима. У Србији и Српској живе бројни народи и они треба да буду једнаки. Хвала свима који су радили на овом важном документу – рекао је Додик.

– Постоје медији који говоре да је Српска терет Србији, да праве осјећај нелагодности када дођемо овдје. Ја тај осјећај никада нисам имао када разговарам са Вучићем. Ово је српски сабор и третирајте га тако. Ово је континуитет. Сабор ће данима и годинама које долазе биће осмишљенији. Останимо привржени томе да се састајемо сваке двије године. Да је понос бранити интересе свог народа и државе. И разумите да је нама тешко остати са онима који нам намећу етикету геноцидности, а прије 50 година су вршили геноцид над нама – наводи Додик.

Подијели: