Само у БиХ стране дипломате подстичу сукобе и остају дипломате

07.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да иако је скандалозну изјаву дао Хусеин Кавазовић, америчка Амбасада се поново обрачунава са њим, и умјесто јасне осуде реисових позива на оружје, што би био цивилизовани гест једне амбасаде, на опште изненађење ми гледамо одбрану његових ставова.

– У тренутку када је извршен терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву прије 12 година, на мој позив у којем изражавам солидарност са особљем Амбасаде, осуђујући тај терористички чин, тадашњи амерички амбасадор у Сарајеву прво је рекао да то није терористички акт и замолио ме да тај атак не користим за обрачун са заједничким институцијама. Још тада сам схватио да је америчка политика потпуно у служби муслиманских интереса у БиХ, чак и кад им рафалима нападају Амбасаду. У том контексту видим и јучерашње саопштење Амбасаде САД на Кавазовићеве ратнохушкачке изјаве, које ни муслимански политичари не могу бранити – истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске је у изјави за Срну подсјетио да је америчка Амбасада ћутала када су из исламске вјерске заједнице долазиле увреде на рачун православаца, па и недавно из џамије у Републици Српској.

– Кавазовић је говорио и да Влах не може бити начелник Сребренице, па је и то прошло. Од пасивних посматрача Кавазовићевих фундаменталистичких ставова, америчка Амбасада је кренула у отворену одбрану првог муслимана у БиХ. Само што ја лично мислим да они не бране Кавазовића, већ идеју о оружаној побуни, коју би муслимани извели, чијим друго, до америчким оружјем – нагласио је Додик.

Он је истакао да због оваквог саопштења у иоле озбиљној држави амбасадор би био позван бар на консултације, негдје чак и најурен.

– Само у БиХ страни дипломата подстиче сукобе, подржава језик мржње чак и од вјерских поглавара, и остаје дипломата – констатовао је Додик.

Из Амбасаде САД у БиХ јуче је саопштено да су изјаве и реаговања који доминирају политичким дискурсом у БиХ дубоко деструктивни за земљу и њено друштво, те да је посебно разочаравајуће када било који вјерски вођа помиње или пријети насиљем као рјешењем проблема у БиХ.

– Сугестија да постоји већа потреба за “миром и толеранцијом” у БиХ је добра, али се ова препорука мора једнако примијенити на политичке вође БиХ, као и на њене вјерске вође, и ништа мање на предсједника Републике Српске Милорада Додика – навели су из америчке Амбасаде у БиХ, након што је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић изјавио да “земљу треба бранити оружјем, ако институције БиХ падну”.

Кавазовић је и почетком фебруара пружио подршку имаму Амиру Махићу из Козарца који је Светог Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву – сектом.

(Срна)

Подијели: