Сједињене Државе константно воде антисрпску политику

04.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је на састанку са руководством Србије разговарао о најновијим америчких санкцијама званичницима Српске које нису једноставне јер долазе од највеће земље свијета, која у континуитету на овим просторима води антисрпску политику.

Након низа билатералних састанака званичника Српске и Србије, Додик је рекао да се Сједињене Државе у континуитету негативно односе према српском фактору, што је почело још од распада бивше Југославије, а САД су учествовале и у бомбардовању Српске и Србије.

Додик је рекао да САД сада и по налозима из Сарајева покушава да извргне Дејтонски споразум, иако нису једини његов гарант и тумач.

“Они покушавају да дјелују на начин да Српску, па и Србију доводе стално у неки негативан контекст”, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Бањалуци са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је рекао да неће проћи оспоравања Србима у Српској и Србији да обиљежавају своја страдања, па и она у “Олуји”, те да се тога сјећају.

Додик је рекао да они који су починили злочине на том плану морају да одговарају, подсјећајући да је Србија на том плану покренула одређене правне процесе да тај несумњиви ратни злочин не остане заборављен.

“Накарадно је да нама оспоравају обиљежавања догађаја у којима ћемо се сјећати својих жртава. Са српске стране нема нигдје и ни на једном мјесту да неко онемогућава било какво такво обиљежавање”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је погрешан став неких у Сарајеву који мисле да су задужени за читаву БиХ, јер то није тако.

“БиХ је састављена од два ентитета и несумњива је сувереност Српске на њеном простору од 49 одсто БиХ, гдје Република има своју извршну, законодавну и судску власт, и одговорна је за тај простор. А БиХ се појављује као држава у међународном смислу, и зато су за њу била првобитно предвиђена само два министарства – спољних послова и за економске односе и иностранство. Ниједно министарство које би третирало унутрашња питања није било предвиђено Дејтоном и да буде на нивоу БиХ”, рекао је Додик.

Он је рекао да су све то наметнули високи представници који су масовно кршили Устав и Дејтон на штету Српске.

Додик је рекао да се бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић, нажалост, забавио самим собом, те да он у том смислу тражи себи непријатеље умјесто сараднике.

“А Србија је, сигуран сам, пријатељ свима у БиХ. Она поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, предвиђен Дејтоном и Уставом БиХ, као наш оквир у коме дјелујемо. БиХ не може остати изван дејтонског оквира и не може се десити то да Српска изгуби свој дејтонски значај без обзира на напоре оних са стране који су нервозни. Они желе да нам због глобалних кретања наметну одређене наративе, у чему неће успјети”, рекао је Додик.

Он је рекао да владе Србије и Српске настављају да раде на заједничким и важним пројектима, од којих су бројни реализовани по општинама и градовима Републике уз финансијску подршку Србије.

“Поред оних у локалним заједницама ту су и пројекти Бук Бијела, Аеродром Требиње, те ауто-пут који радимо заједно од Раче до Бијељине. Све то добија нову потврду и замах”, рекао је Додик.

Он је рекао да је врло важан потписани меморандум који ће обезбиједити изградњу одговарајућег спомен-обиљежја које се односи на масовно страдање Срба у Јасеновцу.

“Циљ је да се на том мјесту представи обим страдања Срба на овим просторима”, рекао је Додик.

Он је рекао да Српска подржава позитивну и капиталну иницијативу уласка БиХ у “Отворени Балкан”, упркос штетним опструкцијама политичког Сарајева.

“Губимо већ знатан дио потенцијала због неуласка у све то. Али желимо да то подстакнемо на нивоу БиХ”, рекао је он.

Додик је рекао да није задовољан патолошким односом Сарајева према свему што долази из Србије, а који се заснива на мржњи и жељи за неуспјехом Србије и њеног народа.

Додик је рекао да ће Српска наставити да стратешки, институционално и на највишем нивоу сарађује са Србијом.

Он је захвалио предсједнику Србије што је мобилисао пажњу према Српској, којој је то било потребно.

“Наравно да је новац битан у животу, али нама овдје понекад далеко већи значај има и однос који показује Србија у психолошко моралном смислу, да нисмо сами и напуштени”, рекао је Додик и додао да је веома битно што Српска и Србија заједнички обиљежавају разне догађаје, па и страдања.

Подијели: