“Шмит измишља сусрете са мном”

09.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да Кристијан Шмит измишља када говори о наводним сусретима с њим, јер нема никакве ингеренције, посебно не као високи представник у БиХ.

Додик је нагласио да Шмит у Бањалуци може наћи двоје-троје људи с којима ће се срести, али никога ко представља институције Српске.

“Њемачка на Балкану води опасну и антисрпску политику, мисли да може да наметне своје политике. Она стоји иза Албанаца на Косову, у БиХ је на муслиманској страни и Шмит је дошао да ту политику спроводи, као и судија из Њемачке у Уставном суду БиХ. То смо препознали и рекли смо да нећемо”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да је тачно да је Шмит, посредством њемачког амбасадора у БиХ, тражио да разговарају у вези са његовим именовањем као високог представника.

“Да је фер рекао би да сам му и тада поручио да не долази у БиХ. Не могу да вјерујем да су такви људи раније управљали њемачким системима, привредом, да сада покушавају да се наметну, а склони су да од свега направе лаж и измишљотину”, истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је са Шмитом разговарао у вријеме док је био министар пољопривреде Њемачке када је долазио да би ријешили одређено питање и када се није ни назирало да ће у БиХ бити у “лажљивој мисији високог представника”.

“Њемачка је узурпирала наша права и свела нас на понижавајући ниво у области пољопривреде, захваљујући Шмиту и људима из Сарајева који нису препознали проблеме. Данас имамо проблеме с пољопривредном производњом, живом стоком и опремом коју је тада узурпирала њемачка аграрна политика и довела нас у незавидан положај. Тада сам водио са њим разговоре који нису били нимало једноставни”, рекао је Додик, преноси Срна.

Он је подсјетио да је Шмит прошле године у Анталији искористио прилику да му честита рођендан, као и да стално покушава да се на појединим догађајима фотографише с њим.

“Он покушава стално иза неког ћошка да излети и да се услика са мном, па су намјестили у Словенији на неком форуму гдје је требало на панелу да буде он, ја и још неко. Нисам отишао на тај панел јер би искористили то да мене усликају и кажу ево Додика са Шмитом””, рекао је Додик.

Подијели: