СНСД очекује четири делагата у Дому народа БиХ

28.11.2022.

Очекујем да ће СНСД имати четири делагата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске, али да то не може рећи са сигурношћу.

“Према ономе о чему смо разговарали с нашим коалиционим партнерима, то не би требало да буде проблем, али не могу рећи са сигурношћу, имајући у виду да су сви “скочили”, од региона, САД, Велике Британије, да разговарају са сваким послаником и покушавају да сломе њихову вољу”, навео је Додик на Инстаграму.

Kако је рекао, “неки су синоћ позвани у Београд да, у ко зна каквом формату, разговарају с неким људима који нису власт”.

Он је додао да је амбасадор САД у БиХ “ходао је по Републици Српској и мијешао се у унутрашње ствари, а у политички живот се мијешају сваки дан”.

“Британци пријете, призивају, охрабрују и шта све не, и све је ођедном постало важно. Важно је зато што смо имали нетачну тврдњу да је од пет делегата у Дому народа наметнуто да су проста већина четири, иако математика каже да су то три”, стоји у објави на Инстаграму.

Зато сматра да је важно да СНСД има четири делегата да би, како каже, на најбољи начин могли заштитити интересе Републике Српске.

“Бакир Изетбеговић је јуче позвао опозицију из Републике Српске да заједно формирају власт на нивоу БиХ, што је математички могуће, али функционално никако”, каже Додик.

Kако је појаснио, коалиција око СНСД-а има апсолутну већину у Републици Српској, те да ће се виђети шта је могуће, а шта није.

“Сарајеву је потребно да Републику Српску окриви за све, односно неке застоје, али то неће успјети”, наводи предсједник Републике Српске.

Поновио је да Република Српска неће БиХ која је супротна Уставу.

“Ако хоћете БиХ, вратите се Дејтонском споразуму, што смо јасно рекли, и ту нема дилеме. Република Српска неће БиХ креирану у амбасадама САД и Велике Британије, земаља које су увијек биле против Српске и урушавале је до мјере да не може да постоји”, досао је.

Додик је поставио питање да ли су против Републике Српске били увођење Оружаних снага БиХ, обавјештајне службе, Суда и Тужилаштва, те преношење дијела фискалног система на ниво БиХ, и закључио да свега тога у нема Дејтону.

Подијели: