Срби не могу бити дио табора НАТО-а против Русије

23.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Срби не могу да буду дио табора НАТО-а против Русије будући да је тај војни савез нанио велику штету српском народу.

“Како да објаснимо родитељима Милице Ракић да нема везе што су нас убијали. Не можемо да будемо део НАТО-а. Они су бомбардовали Србију. Ми смо Срби, не можемо да прихватимо да будемо део тих снага и да будемо део НАТО”, рекао је Додик за “Спутњик”, преноси Срна.

Додик је истакао и да захваљујући Републици Српској БиХ није донела ниједну одлуку о увођењу санкција Русији.

“Изјаве Бошњака из Сарајева нису важне, нема легитимне одлуке о санкцијама. Ми им се нећемо придружити, као што се нисмо придружили ни до сада. Настављамо да водимо политику несврставања по том питању”, рекао је Додик.

Говорећи о слободи медија, Додик је је рекао да би Запад да гаси све медијске куће које им не одговарају.

“Америка, која се бори за слободу медија, сада уводи санкције медијским кућама. На Балкану има мало информативног програма о Русији. Американци и Запад имају пуно својих медија, а Русија само Спутњик. Сада би да гасе све медијске куће које њима не одговарају”, рекао је Додик.

Спроводим политику Српске и народа који ме бирао

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да не спроводи америчку политику, већ политику Српске, народа који га је бирао, а да они који мисле да се не треба састајати са руским предсједником Владимиром Путином – редовно губе изборе у Републици Српској.

“Никад неће ни добити јер, напросто, не осјећају оно што народ осјећа и хоће”, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да на основу својих политика добија изборе и наставити да их спроводи.

“Никада нисам рекао, као моји конкуренти, да се нећу састати са Путином. Ја кажем – да, у свакој прилици ћу се састати са њим и разговарати о свим темама, на најбољи могући начин. Они који мисле да се не треба састајати са Путином – редовно губе изборе у Републици Српској”, рекао је Додик за РТРС након састанка са Путином.

Он је нагласио да је са састанка била видљива апсолутна опредијељеност за подршку и разумијевање руске стране.

Путина је, каже, информисао о ситуацији у вези са Дејтонским споразумом, за који је рекао да је срушен од оних који у свијету промовишу правила, а не међународно право и да се Република Српска приближава тренутку када размишља на који начин ће дјеловати ако дође до урушавања комплетног Споразума.

“Ако се неко дрзне да интервенише у имовину, које је актуелно питање”, рекао је Додик.

Додик је навео да је саговорника упознао и о одређеним проблемима који се тичу санкција, те оцијенио да Путин то веома добро разумије и да је БиХ на основу чињенице да то Српска није дозволила у систему руских пријатељских држава.

“Ту смо у једном чудном положају. Највећи бенефит од тога имају грађани Сарајева, који су прошлу и ову зиму грију по истој цијени гаса. А, у суштини, моја политика се у том истом граду напада”, рекао је Додик и указао да се ту америчка Амбасада нешто ишчуђава, као да је, како је рекао, неко нешто пита.

Додик је рекао да у нешто више од сат времена разговора било много тема, везаних и за сукоб у Украјини.

Он је напоменуо да Република Српска нема право да буде на страни оних који су у функцији стварања антируске еуфорије.

“Мени је важно, као и за Српску, да једна мала Република Српска имала прилику да буде са човјеком који се рачуна као један од најмоћнијих у свијету, који представља једну од најјачих земаља, да разговара о свим отвореним питањима и да му уручим орден који сам му додијелио за Дан Републике”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је радостан јер је примијетио да се Путин веома заинтересовао за то, распитивао се о обиљежјима која су на том одликовању.

Он је истакао да му је и прије овог разговора било јасно да свијет више није исти, да није униполаран, те да је јасно да ће Русија бити једна од основних полуга новог свијета.

“Вјерјем да ће то бити свијет мира, сарадње, стабилности, напретка у цјелини, а не свијет сукоба и доминације”, рекао је Додик.

Он је навео да оно што Русија ради на глобалном нивоу, управо жели и власт у Републици Српској.

“Управо ова прича око имовине говори о томе шта би то било у изведби, само на вишем нивоу, да се дозволи да се од Русије то уради. Према томе, рекао сам, и вјерујем, да нећемо бити заборављени када се то све буде послагивало”, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је очигледно да је пропао Дејтонски споразум, те да нема у себи ништа осим тог лажног позивања Британаца и Американаца на одређене одредбе које њима одговарају.

Он је нагласио да је апсурд да су он и они који се залажу за слово Дејтонског споразума – оптужени за антидејтонско понашање, а да је и предсједник Путин апсолутно привржен том споразуму, али и свјестан свих малверзација и злоупотреба.

“Ово је била прилика да му поново захвалим за јасан став у Савјету безбједности о позиционирању Републике Српске. Без руске подршке, ми не би могли да било шта објаснимо Савјету безбједности. Добили би оно што је болесна амбиција Марфија, што шаље у Вашингтон да би се нама нанијело што више зла”, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи антисрбин који је дошао да поравна Републику Српску и то покушава да учини што прије.

“Њега су Американци послали да направи зло Републици Српској и српском народу”, рекао је Додик.

Подијели: