Срби у Српској од БиХ желе само једну ствар – да поступа уставно

30.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Срби у Републици Српској од БиХ желе само једну ствар – да поступа уставно, а не да их приказује као “неваљали народ” који треба кажњавати.

Он је на конференцији за медије након статичког приказа средства наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер, истакао да БиХ од Срба прави лоше момке које треба санкционисати.

– Српски народ у Републику Српској не може да рачуна на објективан приступ. Видите, када се ради о Албанцима, онда се њима све уважава, онда покушавају да им признају независност, а када Срби у Републици Српској траже само једну ствар, нама не дозвољавају ни да будемо у уставном поретку како је донесен у БиХ – рекао је Додик и додао да се са друге стране ниподаштавањем споразума, Албаницима на Косову и Метохији дају сва права.

Он је додао да је управо то што српски народ показује да је за Дејтонски споразум и мир, довело до тога да се нађе у једном потпуно нестабилном безбједносном расположењу од стране актера политике и дешавања на простору БиХ.

– Од чињеница да често имамо пријетње од стране Бошњака, како ће они нешто учинити, вјероватно мотивисани обећањима које им дају њихови западни партнери, до тога да на простору БиХ дјелује заједничка војска, говори у прилог томе да је то једна илузија која је склепана у оквиру “западних расположења” тог времена – рекао је Додик.

Он је нагласио да војска у БиХ нема сврху и да српски народ не може имати повјерења у њу.

– БиХ је нестабилна и тешко се може стабилизовати. У овом тренутку, њен политички живот обезбјеђује притисак који доживљавамо са стране Запада, прије свега Америке, али и Британије која се враћа у жестоком облику да би наметала своје политике према Србима. Оне су увијек негативне и ми морамо да их видимо – рекао је Додик.

Било би најбоље да се одржи договор из Лакташа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је увјерен да је недавни састанак у Лакташима представника странака које чине власт на БиХ нивоу трасирао причу о Изборном закону БиХ, истичући да би било најбоље да је одржи договор са тог састанка.

– У свим земљама свијета сасвим је нормално да се различити политички фактори, политички субјекти, прије свега партије, договарају о изборним условима и правилима и да то не може да буде ствар никаквог појединца, без обзира има ли подршку међународног фактора или нема. У овом случају чак и нема. Тако да би најбоље било да се одржи тај договор – рекао је Додик новинарима у Београду, одговарајући на питање да ли очекује да ће се странке “тројке” држати договора из Лакташа.

Он је истакао да је СНСД спреман да учествује у том договору, наводећи да је остао да се дефинише само један сегмент разговора у Лакташима, а то је дефинисање односа избора чланова Предсједништва БиХ између Бошњака и Хрвата.

– То је нешто што нас не занима, имајући у виду да смо ми остали принципијелни томе да Република Српска бира свога члана Предсједништва и да Федерација БиХ има право да бира она остала два, и да се они договоре о тим условима. Зато ми нисмо то ни финализирали на том претходном састанку јер смо сматрали да је то ствар управо Бошњака и Хрвата – рекао је Додик.

Он је додао да су представници Бошњака и Хрвата тада оптимистично давали увјерење да имају договор о том питању.

– Сада видимо да је то нешто проблематично. Кад год причамо о тим важним питањима у БиХ увијек ми је на уму она `када уђете у Босну престаје логика`. Према томе, договорили се или не договорили, све зависи од тога када се Бошњаци врате у Сарајево како ће они реаговати. Ја њих разумијем, дозволили су себи да подлијежу притисцима који врше стране дипломатске службе и, наравно, једно сарајевско мњење које је апсолутно ретроградно, депресивно, распирује нека велика очекивања за њихова права, не уважава друге. У том амбијенту у Сарајеву не можете никада рећи да је нешто што је договорено одрживо – истакао је Додик.

Подијели: