Србији најпотребнији дијалог и јединство, а не политички обрачуни

16.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је Србији данас, након двије страшне трагедије у којима је страдала невина младост, најпотребније јединство и стабилност, а не да се ови немили догађаји злоупотребљавају за политичке обрачуне, што никада и никоме није донијело користи, па неће ни Србији.

“Србију је задесила трагедија коју нико није очекивао и желио. Страдање дјеце и других грађана Србије је болно и тешко, ненадокнадиво. То је вјечна траума која ће остати свима нама у души и срцу. Нема ријечи да објасне ову тугу, ћутња је једина могућа”, истакао је Додик упитан да прокоментарише најновија дешавања у Србији и најављени народни митинг за одбрану слободарских демократских вриједности и мирну и стабилну Србију, који је заказан за 26. мај у Београду.

Додик је истакао да народна и национална бол и трагедија, по природи ствари, окупе нацију у заједничком односу према тузи и заједничком напору да уједињени дјелују у одбрани од свих будућих пријетњи.

“Србији и свим Србима треба мир, као и заједничко и јединствено дјеловање на стабилизацији прилика. Користити трагедију за политичке обрачуне никада и никоме није донијело користи. Недавно је у Републици Српској трагедија једног младића злоупотријебљена као платформа за политички обрачун који је опозиција користила да би дестабилизовала Републику.

Грубо су користили ту трагедију и неразјашњену смрт несрећног младића, организујући “дешевање улице” и протесте. Све док им је трагична смрт младића користила, били су ту и Бранислав Бореновић, и Игор Црнадак, и Младен Иванић, и Јелена Тривић, и Мирко Шаровић и Милан Радовић, али су били и британски обавјештајци којима је Црнадак пружао логистичку помоћ у Бањалуци”, навео је Додик.

Када су представници опозиције у Српској видјели да им ова трагедија више не користи, додао је Додик, нестали су без имало емпатије.

“Најбоље о томе говори отац страдалог младића. Све се користило по узору на шарене, овакве и онакве ‘револуције’, а све се свело на ‘шарену лажу’ и тешку злоупотребу породичне трагедије. Од тада су имали три пута изборе у Републици Српској и сва три пута су изгубили. Народ је препознао политичке хијене. А познато је и кад је требало да буду ухапшени британски обавјештајци, њих су британски плаћеници пребацили у Сански Мост, на муслиманску територију”, рекао је Додик.

Он је истакао да само бескарактерни људи могу да покушају искористити смрт дјетета за свој шићар и подсјетио да то у Републици Српској није прошло јер је народ на изборима рекао гдје им је мјесто.

Додик је нагласио да Република Српска, као и српски народ у цјелини, не воли стране агенте и плаћенике.

“Све ово данас, нажалост, гледамо у Србији. Трагедије, страдање, смрт недужне дјеце и људи користи се за обрачун са државом и влашћу. Упокојени патријарх Павле је рекао: ‘Када страда дијете, онда страда цијело човјечанство’. У томе је сва истина, даље нема. Али, дио опозиције у Србији, као и недавно она у Републици Српској, мисли и хоће да има, потпуно инструментализујући трагедије, организујући протесте и износећи политичке захтјеве.

Дио опозиције у Србији, нажалост, користи ове трагедије за лични напад на предсједника Србије Александра Вучића. Знам га лично и могу да свједочим о његовој посвећености Србији и колико му тешко падају ове несреће које су задесиле земљу. Исто тако, Жељку Цвијановић и мене су нападали због смрти недужног младића у Бањалуци, па су чак дошли до тога да лажу да смо ми ти који смо извршили убиство. Данас имамо исти сценарио у Србији, гдје од Вучића праве мету и криве га за све што им падне на памет”, нагласио је Додик.

Он је навео да кривица коју они продукују не може да се припише било коме осим починиоцима, а преко њих и онима који су на било који начин томе допринијели.

“И гдје смо сада? Дио опозиције у Србији, по узору на опозицију у Републици Срспкој, користи смрт недужне дјеце и људи да изазове немире и нереде у Србији. Само се не зна тачно ко је кога овдје инструментализовао: Јелена Тривић – Маринику Тепић или Мариника Тепић – Јелену Тривић? Можда би Британци знали одговор? Опозиција у Србији, односно један дио ње у настојању да ‘зграби’ трагедију као своју шансу, одмах је кренуо на тргове и улице. Наравно, уз своје стране подупираче. Желе да сруше стабилност Србије. Међутим, то више говори о њиховој немоћи”, нагласио је Додик.

Он је додао да би се то можда могло разумјети да је опозиција у Србији након трагедије тражила изборе, што раде одговорне опозиције којима је до демократије.

“Али, гле чуда – опозиција у Србији, односно дио ње, не тражи изборе него то предлаже власт. Шта је ово – одговорност или слабост? Ја мислим и једно и друго – одговорност власти и слабост опозиције. Каква је то опозиција која не тражи изборе? То је само још једно питање са јасним одговором: Слаба! Да ли тако слаба и неартикулисана може допринијети Србији? Не може! Може је само дестабилизовати”, констатовао је предсједник Српске.

Он је рекао да би објективна и трезвена анализа ситуације, без тензија, показала да је понашање предсједника Србије у овако тешким околностима била државнички одговорно понашање.

“У прилог овој тврдњи говоре и мјере које су предузете у Србији, што је врхунски доказ одговорности, као што су: поступање на највишем степену одговорности, амнестија за предају нелегалног оружја, повећане мјере безбједности у школама, као и низ других одговорних и државничких потеза. И опет то нападају, а шта би било да је полиција спријечила окупљање. Опет би га нападали”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је потпуно опредјељен у подршци стабилној и развијеној Србији која је своја, а не под управом страних амбасадора.

“Зато подржавам мирни скуп Србије заказан за 26. мај. Сматрам да само избори могу дати легитимитет и легалитет народној власти. У Србији постоји народна власт. Онима којима се она не свиђа једино мјесто гдје се могу борити за то су избори. Нека Србија бира, а ја сам увјерен да ће она потврдити само оно што се зна”, нагласио је Додик.

Он је истакао да се стабилна, сигурна и мирна Србија може одржати само у континуитету ове власти.

“Побједу старе/нове власти гледали смо већ у Републици Српској. Опозицији нису помогли агенти страног утицаја и страни обавјештајци ни у изборима ни послије њих. Њих, једне и друге, народ напросто неће и не воли, јер им не вјерује”, поручио је Додик и нагласио да је Србији потребно јединство, међусобно разумијевање и дијалог који могу допринијети пријеко потребној стабилизацији прилика, смиривању тензија и свеукупном напретку земље.

Подијели: